Ce soluții aveți la dispoziție dacă sunteți executat silit?
În situația în care ați primit un act de executare de la executorul judecătoresc trebuie să știți faptul că legea reglementează că impotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare.
Contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile, care curge de regulă de la data comunicării actelor de executare silită.
Prezentul articol a fost redactat cu scopul de a vă prezenta situațiile cel mai comun întâlnite în cazul în care sunteți executat silit pentru neplata în integralitate a ratelor contractate.
Care sunt cele mai frecvente situații cu care vă puteți confrunta în situația în care sunteți executat silit?
Î: Ce se întâmplă în situația în care ați încheiat un contract de împrumut cu o intituție bancară/IFN și nu v-ați achitat ratele sau nu le-ați mai achitat de la un anumit moment?
R: Creditorul vă va trimite notificări de plată prin e-mail/poștă/telefonic și ulterior va proceda la începerea executării silite prin executorul judecătoresc.
Î: Ce se întâmplă dacă am primit o somație prin poștă sau poștă electronică prin care mi se specifică că am la dispoziție 1 zi pentru plata creanței datorate?
R: Din acest moment curge termenul de 15 zile în care puteți contesta acest act de executare silită pe calea instanței de judecată.
Î: Ce se întâmplă dacă am primit o adresă de înființare a popririi/ un proces verbal de sechestru auto/ o somație imobiliară?
R: Și aceste acte de executare pot fi contestate pe cale judiciară în termen de 15 zile de la momentul primirii lor prin poștă/poștă electronică.
În cazul în care vă aflați în oricare din situațiile prezentate mai sus vă sfătuim să consultați un avocat specializat în executare silită, care vă poate îndruma în continuare cu cea mai oportună soluție de urmat în funcție de situația dumneavoastră.
Este bine să fiți informat și să acționați din timp, întrucât dobânzile și penalitățile curg în continuare pentru fiecare zi de neplată.
Ne poți găsi la nr. de telefon (+40) 756 348 899 sau la adresa de e-mail info@sauca.ro. Urmăriți-ne în continuare pe www.sauca.ro și pe profilul de Facebook și Instagram (@sauca.partners17) al cabinetului.
Care este recomandarea noastră în situația în care sunteți executat silit?
Recomandarea noastră este ca atunci când avem motive temeinice ( spre exemplu împlinirea termenului de prescripție de a cere executarea silită), să uzați de această insituție reglamentată de lege, fiind singura variantă prin care putem obține anularea întregii executări și restabilirea situației anterior, bineînțeles cu recuperea tuturor cheltuielilor de judecată.
În situația în care ne aflăm în imposibilitatea de a contesta actul de executare primit din prisma faptului că termenul de 15 zile a fost depășit putem recurge la una din următoarele variante:
- Putem solicita o repunere în termen, cu mențiunea ca trebuie să existe motive temeinice și bine justificate pentru care nu ne-am exercitat dreptul de a le contesta în termen de 15 zile ( Important de menționat aici este faptul că obligația de a anunța schimbarea domiciliului sau sediului debitorului dupa inceperea executarii silite va aparține debitorului );
- Putem redacta un angajament de plată. În acest sens, ne puteți comunica o schema de plată, pe care sa o putem propune, mai exact care este suma de bani de care dispuneți și pe care o puteți plăti lunar până la stingerea datoriei în mod integral. Prin acest anagajament vom silicita de asemenea și suspendarea executării silite, a tuturor dobânzilor și penalităților.
Contestația la executare silită formulate a fost admisă. Ce se întâmplă în continuare și care sunt pașii care trebuie urmați?
În situația in care v-a fost admisă acțiunea având ca obiect contestația la executare și s-a dispus desființarea titlului executoriu sau însăşi executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării, prin restabilirea situaţiei anterioare acesteia.
Cheltuielile de executare pentru actele efectuate rămân în sarcina creditorului. De asemenea, cheltuielile de judecată ( onorariu avocat și taxă judiciară de timbru) vor fi tot în sarcina creditorului.
Astfel, este important sa aveti in vedere faptul ca daca aveti o sentință pronunțată de catre o instanță și care a rămas definitivă în calea de atacat sau prin neapelare, iar prin aceasta instanța a admis căpatul de cerere privind întoarcerea executării silite prin restabilirea situației anterioare și în consecință a dispus restituirea către contestator a tuturor sumelor e bani reținute pe parcursul executării silite în respectivul dosar executional aveți dreptul de a va recupera respetiva sumă de bani.
Suma totală de bani reținută prin intermediul excutării silite se recuperează fie pe cale amiabilă printr-o cerere de restituire adresată creditorului, fie printr-o acțiune având ca obiect întoarcerea executării silite.
De asemenea, importat de reținut este și faptul că bunurile asupra cărora s-a făcut executarea se vor restitui celui îndreptăţit, fără însă a se aduce atingere drepturilor definitiv dobândite de terţii de bună-credinţă.
În cazul în care executarea silită s-a făcut prin vânzarea unor bunuri mobile, întoarcerea executării se va face prin restituirea de către creditor a sumei rezultate din vânzare, actualizată în funcţie de rata inflaţiei, cu anumite situatii de exceptie prevazute de lege.
Concluzii:
- Te putem ajuta cu consultanță juridică în funcție de situația exactă cu care te confrunți dacă ești executat silit;
- De asemenea, ne ocupăm pentru tine cu profesionalism de tot ce presupune redactarea și depunerea contestației la executare silită, asistența și reprezentarea legală în fața instanțelor de judecată;
- Ne poți contacta la la nr. de telefon: 0756.348.899 sau la adresa de e-mail: info@sauca.ro;
- Articol redactat de av. colaborator Popa Ioana-Laura.