Recent, Guvernul României a propus câteva modificări ale Codului Fiscal care au un impact covârșitor și asupra microîntreprinderilor.
Ce sunt microîntreprinderile?
Conform Codului Fiscal, o societate comercială, pentru a fi catalogată drept microîntreprindere, trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici:
a) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;
b)capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;
c)nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.
Cum plătesc impozit?
- 1% dacă microîntreprinderea are cel puțin un salariat cu 8 ore( sau mai mulți slariați part-time care să cumuleze o normă întreagă).
- 3% dacă nu are slariați.
Care vor fi modificările ce intră în vigoare din 1 ianuarie 2023?
- Plafonul de 1.000.000 euro va scădea la 500.000 euro, echivalentul în lei.
- Pentru microîntreprinderile fără salariați, impozitul va fi de 16 % din cifra de afaceri.
- Cota de impozitare de 3% va dispărea
- De asemenea, microîntreprinderea trebuie să fi realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale, pentru a fi considerată microîntreprindere
- are cel puțin un salariat, cu excepția societății nou-înființate;
- are asociați/acționari care dețin peste 25%din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor.