Ce se întâmplă cu contractul individual de muncă atunci când se îndeplinesc condițiile de pensionare?
Potrivit art. 56 alin. (1), lit. c) din Codul Muncii, contractul individual de muncă existent încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizie a angajatorului, și se comunică persoanelor aflate în această situație în termen de 5 zile lucrătoare. Totuși, încetarea de drept presupune că intervine ope legis, adică fără a fi nevoie de îndeplinirea altor formalități pentru ca respectivul contract individual de muncă să înceteze. Totuși, contractul individual de muncă poate fi continuat și după îndeplinirea acestor condiții prevăzute de lege.
În ce condiții poate continua contractul individual de muncă după îndeplinirea condițiilor de pensionare?
Potrivit prevederilor legale, mai exact art. 56 alin. (4) din Codul Muncii, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menținut în aceeași funcție maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă.
Ce se întâmplă în situația în care continuăm raporturile de muncă cu angajatorul, dar nu a fost încheiat un nou contract individual de muncă?
În mod normal, potrivit dispozițiilor art. 16 din Codul Muncii, la momentul încheierii unui contract individual de muncă, acesta trebuie să fie încheiat în baza consimțământului părților, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către salariat. Important este faptul că obligația de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă îi revine angajatorului.
Totuși, ce se întâmplă în situația în care nu se încheie un nou contract individual de muncă, dar raporturile de muncă continuă?
Într-o astfel de situație, chiar dacă nu există un contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, raporturile de muncă se derulează în baza unui contract de muncă lovit de nulitate absolută datorită lipsei formei scrise. Totuși, până la constarea nulității absolute a contractului individual de muncă în cauză, fie de comun acord, fie în fața instanței de judecată, acesta este considerat valabil încheiat, producându-și ca atare efectele. Într-o astfel de situație, fiind vorba de un nou contract individual de muncă nu se poate constata încetarea de drept a acestuia pentru indeplinirea condițiilor de pensionare. Invocarea acestui temei pentru încetarea de drept a contractului individual de muncă se poate face doar pentru acel contract care își producea efectele la momentul îndeplinirii acestor condiții și nu pentru contractul ulterior încheiat, chiar dacă cu nerespectarea prevederilor legale.
Cum încetează un contract individual de muncă lovit de nulitate?
Contractul individual de muncă încheiat cu nerespectarea condițiilor de validitate, ulterior îndeplinirii condițiilor cumulative pentru pensionare, poate înceta doar prin constatarea nulității absolute a acestuia prin acordul părților sau în fața instanței de judecată. În această situație, spre deosebire de prevederile dreptului comun, efectele nulității acestui contract se produc doar pentru viitor, astfel salariatul în cauză având drept de remunerație pentru perioada în care și-a desfășurat activitatea în baza contractului lovit de nulitate.
Totuși, și în această situație, potrivit prevederilor legale în cauză, salariatul poate solicita în instanță acoperirea nulității prin îndeplinirea ulterioară a condițiilor impuse de lege.
Sunteți în căutarea unui avocat specializat pe dreptul muncii?
Echipa Saucă&Partners este formată din 5 avocați cu peste 18 ani experiență, specializați pe dreptul muncii și litigii din sfera acestei ramuri de drept, care vă pot ajuta în soluționarea unor astfel de litigii cu promptitudine, eficiență și profesionalism.
Pentru consultanță de specialitate cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756.384.899 sau la adresa de mail: info@sauca.ro.