Ce s-a schimbat în ultimii ani pentru Societățile cu răspundere limitată?
Află care sunt cele mai importante modificări apărute în ultimii ani.
Dacă nu ați mai efectuat operațiuni la Registrul Comerțului în ultima perioadă, iată ce trebuie să urmăriți pentru a fi în acord cu legislația în vigoare:
1. Verificați să nu fie expirată dovada sediului social / a punctului de lucru, pentru evitarea riscurilor.
Conform Art. 2372 din Legea Societăților nr. 31/1990:
“(1) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, prin registrator, constată întrunirea condiţiilor pentru dizolvarea societăţii în următoarele cazuri, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, în cazurile în care:
- a) nu mai sunt îndeplinite condiţiile referitoare la sediul social, ca urmare a expirării duratei actului care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social ori transferului dreptului de folosinţă sau proprietate asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social.”
! Prelungirea duratei de funcționare a societății trebuie realizată înainte de expirarea duratei prevăzute de actul constitutiv.
2. Verificați să fie prevăzute durata mandatului administratorului, precum și puterile conferite acestuia în Actul Constitutiv al societății.
Perioada maximă pe care poate fi stabilit durata mandatului administratorului este de 99 ani.
În cazul în care există mai mulți administratori trebuie precizat modul de lucru și puterile conferite fiecăruia.
3. Verificați să fie depusă declarația de beneficiar real.
Cine sunt beneficiarii reali?
Conform Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin beneficiar real se înțelege: “orice persoană fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi/sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate.”
Reprezentantul legal al societății are obligația să depună declarația de beneficiar real ori de câte ori apar modificări privind datele beneficiarilor reali.
4. Verificați să fie prevăzut modul în care se distribuie activul/pasivul societății în cazul dizolvării fără lichidare.
Conform Art. 7 din Legea societăților nr. 31/1990:
Actul constitutiv trebuie să cuprindă și “modalităţile de asigurare a stingerii pasivului sau de regularizare a lui în acord cu creditorii, în cazul dizolvării fără lichidare, atunci când asociaţii sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii.”
5. Verificați să fie efectuată procedura de recodificare a codurilor CAEN, conform noului nomenclator Rev. 3.
Această procedură presupune actualizarea codurilor CAEN și alegerea atentă a acestora.
! Procedura este obligatorie, dar nu urgentă pentru toate societățile.
Procedura este urgentă pentru societățile care au nevoie de autorizații speciale (Mediu, Primărie) -unde se solicită noile Coduri CAEN SAU pentru societățile care participă la licitații publice sau concesiuni, unde se verifică noile Coduri CAEN.