Ce reprezintă promisiunea de vânzare cumpărare?
Promisiunea de vânzare cumpărare reprezintă acordul convenit de părți prin care promitentul se angajează față de beneficiar să încheie ulterior cu acesta un contract de vânzare ale cărui elemente esențiale sunt prestabilite prin intermediul promisiunii de vânzare.
Promisiunea de încheiere în viitor a unui contract de vânzare poate fi de 3 feluri:
- Unilaterală de vânzare, situație în care promitentul se obligă ca în situația în care beneficiar dorește să cumpere, acesta este obligat să îi vândă în condițiile stabilite prin intermediul promisiunii,
- Unilaterală de cumpărare, situație în care promitentul se obilă să cumpere în situația în care beneficiarul se hotărăște să vândă, în condițiile stabilite în antecontract,
- Promisiune bilaterală de vânzare cumpărare, situație în care ambele părți au atât calitatea de promitent cât și de beneficiar.
Care sunt bunurile care pot face obiectul unei promisiuni de vânzare cumpărare?
Potrivit dispozițiilor legale în materie, pot face obiectul unei promisiuni de vânzare cumpărare, indiferent de felul acesteia, orice fel de bun. Astfel, bunul poate fi imobil, cum ar fi cazul unui apartament sau teren, dar și mobil, cum ar spre exemplu o mașină. O situație des întâlnită întâlnită în practică este încheierea unei unei promisiuni de vânzare a unui bun viitor. Un astfel de bun poate fi, spre exemplu un apartament care se află în stadiul de construcție.
Care sunt elementele pe care promisiunea de vânzare-cumpărare trebuie să le cuprindă?
Pentru ca promisiunea de vânzare cumpărare să fie valabil încheiată, aceasta trebuie să cuprindă toate elementele esențiale ale contractului de vânzare care urmează a fi încheiat. Aceste elemente constituie, de regulă, stabilirea obiectului contractului, care în cazul acestui antecontract este unul dublu, fiind reprezentat atât de bun, ca obiect corelativ obligației vânzătorului, dar și de preț, care trebuie plătit de către cumpărător.
Ce formă trebuie să îmbrace promisiunea de vânzare cumpărare?
În cazul contractului de vânzare, ca și regulă acesta este un contract consensual. Totuși, în anumite situații, spre exemplu în situația în care bunul ce face obiectul vânzării este unul imobil supus notării în cartea funciară, pentru valabilitate, acesta trebuie încheiat în formă autentică. În această situație, am fi tentați să afirmăm faptul că și promisiunea de vânzare cumpărare ce are ca obiect un bun imobil trebuie încheiată în formă autentică. Totuși, fiind vorba de un antecontract, care nu are ca efect transmiterea dreptului de proprietate, ci doar promisiunea vânzării acestuia, acest antecontract poate fi încheiat și printr-un înscris sub semnătură privată.
Echipa Saucă&Partners, cu peste 18 ani experiență în domeniul juridic, vă poate ajuta cu redactarea unui astfel de antecontract sau cu verificarea acestuia, având o experiență vastă în acest domeniu.
Ce se întâmplă în situația în care una dintre părți refuză să încheie contractul de vânzare?
Potrivit art. 1669 din Codul Civil când una dintre părțile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă toate celelalte condiții de validitate sunt îndeplinite.
Foarte important de reținut este faptul că termenul pentru introducerea unei astfel de acțiuni este de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat. Î
Într-o astfel de situație, echipa Saucă&Partners, formată din 5 avocați specializați pe acest domeniu juridic, vă pot ajuta cu redactarea acțiunii și reprezentarea corespunzătoare în fața instanței de judecată competente.
Contactează-ne la telefon: 0756348899 sau pe email : info@sauca.ro