Divorțul va începe prin demararea unei cereri de chemare în judecată. Cererea de chemare în judecată se va depune la judecătoria în circumscripția căreia se află ultimul domiciliu comun al soților.
În cadrul unei consultații juridice, un avocat specializat vă va îndruma pentru a putea lua cele mai bune decizii cu privire la cele necesare unui proces de divorț și anume cu privire la: custodie, pensie de întreținere, program de vizită, locuința copiilor după căsătorie.
Ce înseamnă de fapt custodia comună? Custodia comună este de fapt autoritatea părintească exercitată în comun de către ambii părinți, adică ansamblul de drepturi și obligații care privesc atât persoana, cât și bunurile copilului și aparțin în mod egal ambilor părinți.
Cu privire la pensia de întreținere, este important de reținut faptul că aceasta se va plăti în funcție de câți copii minori sunt. Astfel, pentru un copil pensia de întreținere este datorată în cuantum de o pătrime din venitul său lunar net, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii. Pensia de întreținere este datorată de părintele care nu locuiește cu minorul.
Programul de vizită se va stabili de părintele separat de minor, deoarece fiecare părinte are dreptul de a avea legături personale cu copilul său. În cazul în care părinții nu se înțeleg cu privire la programul de vizită, instanța de tutelă va decide cu privire la modalitatea de exercitare a acestui drept.
Locuința copilului după căsătorie trebuie să fie acolo unde părinții decid. În cazul în care părinții nu se înțeleg cu privire la acest aspect sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanța de tutelă va decide unde va locui minorul, odată cu pronunțarea divorțului.
Un avocat specializat în dreptul familiei din cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS vă poate ajuta cu mai multe informații cu privire la procesul de divorț și vă poate îndruma pentru a lua cele mai bune decizii.