În codul civil, la art. 2280 fideiusiunea este definită astfel:
„Contractul prin care o parte, fideiusorul se obligă față de cealaltă parte, care are intr-un alt raport obligațional calitatea de creditor, să execute, cu tiltu gratuit sau în schimbul unei remunerații, obligația debitorului dacă acesta din urmă nu o execută.”
Acest lucru înseamnă faptul că în situația în care ați încheiat un contract în calitate de fideiusor, vă obligați să garantați personal în cazul în care debitorul nu îți execută obligația. Contractul trebuie încheiat în mod expres, o astfel de garanție nu se prezumă pentru a avea efecte juridice.
Important de avut în vedere este faptul că obligația de garanție este subsidiară și accesorie obligației principale asumate de debitor, aceasta urmând a fi valorificată doar în situația în care debitorul principal nu își execută obligația față de creditor.
De ce garanții vă puteți prevala în calitate de fideiusor?
- Beneficiul de discuțiune, presupune faptul că fideiusorul are posibilitatea de a cere creditorului să urmărească și să își valorifice creanța în primul rând din bunurile debitorului principal, dacă nu a renunțat în mod expres la acest beneficiu prin contractul încheiat. Acest beneficiu trebuie invocat înainte să se treacă la judecarea fondului eventualelor litigii și de asemenea fideiusorul mai are obligația de să indice creditorului bunurile urmăribile ale debitorului principal.
- Beneficiul de diviziune, care poate fi valorificat în cazul în care avem situația pluralității de fideiusori pentru același debitor și pentru aceași datorie. În acest caz, fiecare fidiusor poate fi obligat la plata întregii datorii și poate fi si urmărit pentru aceasta. Apelând la acest beneficiu, persoana care deține calitatea de fideiusor are posbilitatea de a solicita creditorului să procedeze la divizarea creanței corespunzător cu partea fiecărui fideiusor.
De asemenea, dreptul de regres al fideiusorului împotriva debitorului principal va putea fi valorificat doar în cazul în care fideiusorul plătește datoria debitorului, neexecutarea obligațiilor fiind cauzată în principal, de culpa debitorului, iar, în subsidiar, de culpa fideiusorului.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate oferi cele mai bune soluții juridice pe această ramură de drept și vă va sfătui în ceea ce privește alegerea celei mai bune variante pentru situația dumneavoastră.