Custodia asupra copilului reprezintă ansamblul drepturilor şi îndatoririlor legate de îngrijirea copilului după divorţul sau separarea părinţilor. În termeni juridici, custodia minorilor se numește autoritate părintească, iar aceasta implică un aranjament privitor la locuinţa copilului, deciziile importante privitoare la copil şi legăturile personale dintre el şi părinţi.
Custodia comuna presupune faptul ca toate deciziile importante referitoare la minor cum ar fi: scolarizarea, actele medicale, emiterea/reinnoirea documentelor de calatorie, practic toate deciziile importante referitoare la copil pot fi luate doar impreuna, de ambii parinti.
Cum se va plăti pensia de întreținere în situația existenței custodiei commune?
Regula va rămâne aceeași. Pensia de intretinere se va plăti de părintele care nu locuieste in mod statornic cu copilul si poate fi stabilita atat in natura cat si sub forma unor prestatii banesti, daca obligatia nu se executa de bunavoie in natura.
De asemenea, exista situatii destul de rare in practica cand instantele stabilesc ca minorul sa locuiasca in mod egal cu ambii parinti, in anumite intervale de timp determinate, astfel ca parintii reusesc sa contribuie in mod egal la plata cheltuielilor de intretinere a minorului, nemafiind necesara stabilirea unei pensii alimentare.
Ce facem cu programul de vizită în cazul custodiei comune asupra minorului?
Programul de vizită se poate stabili de către ambii părinți, pentru ca părintele care nu locuiește cu minorul să poată întreține relații de legatura cu acesta.
În procesele privitoare la minori, va prima întotdeauna interesul superior al acestuia.
Un avocat specializat care se ocupă de ramura dreptului familiei din cadrul echipei Saucă&Partners vă poate oferi consultanță juridică cu privire la custodia comună.