În prezentul articol vom prezenta succint câteva informații care s-ar putea să vă fie de folos în viitor, în cazul în care veți dori să contestați valoarea taxelor calculate de organul fiscal.
În primul rând, trebuie să știți că suma pe care veți fi obligat să o plătiți, va fi stabilită de către organul fiscal printr-o decizie de impunere.
Decizia de impunere reprezintă titlul de creanță fiscală care stabilește și individualizează creanța fiscală.
Creața fiscală reprezintă în accepțiunea Codului de procedură fiscală dreptul organului fiscal la încasarea oricărei sume care se cuvine bugetului general consolidat, compusă din creanța fiscală principală și creanța fiscală accesorie.
Prin urmare, odată ce s-a emis și s-a comunicat decizia de impunere prin care vi se aduce la cunoștință cuantumul creanței fiscale, trebuie să știți că sunteți îndreptățit să formulați contestație în măsura în care vă considerați vătămat în drepturi prin emiterea deciziei de impunere.
Orice act administrativ fiscal este în principiu supus contestației. În conținutul actului administrativ fiscal trebuie să existe mențiuni clare cu privire la posibilitatea contestării, termenul de contestare și organul la care trebuie depusă contestația (art. 46 din Codul de procedură fiscală).
Cu toate acestea, odată ce vi s-a comunicat decizia de impunere trebuie să știți că aveți dreptul să formulați contestația ÎNTR-UN TERMEN DE MAXIM 45 DE ZILE DE LA MOMENTUL COMUNICĂRII DECIZIEI.
În cazul în care ați depășit acest termen, sunteți decăzut din dreptul de a mai formula contestație, ceea ce însemnă că vă pierdeți dreptul de a contesta suma menționată în conținutul deciziei de impunere și implicit, vă pierdeți dreptul de a solicita reanalizarea temeiniciei și legalității măsurilor luate de organul de control.
Din păcate, majoritatea contribuabililor nemulțumiți de cuantumul taxelor stabilit de organul fiscal, NU CONTESTĂ decizia de impunere în termenul imperativ stabilit de lege, respectiv în termenul de 45 de zile de la comunicare, așteptând până în momentul în care sunt executați silit de către organul fiscal, context care atrage în cele mai multe cazuri, inutilitatea unei încercări ulterioare de a remedia lucrurile.
Prin urmare, sugestia noastră este să acționați cât de repede posibil, chiar din momentul în care ați luat la cunoștință despre existența actului administrativ fiscal, să nu lăsați lucrurile pe ultima sută de metri, întrucât în faza de executare silită, contestarea legalității actului administrativ fiscal nu mai este posibilă.
SAUCĂ&PARTNERS
Articol redactat de avocat Hedeșiu Ioana
Contact: info@sauca.ro