Ce fel de probe pot fi administrate în litigiile de muncă?
Fiind vorba despre un litigiu de dreptul muncii, datorită specificului acestei ramuri juridice, trebuie să știți că în cazul în care vă găsiți parte într-un astfel de litigiu, în calitate de reclamant salariat, probatoriul dumneavoastră poate cuprinde probe precum:
- Înscrisurile
- Emailurile
- Declarațiile martorilor
De asemenea, potrivit Art. 341 alin. (2) C. proc. Civ. “Sunt mijloace materiale de probă și fotografiile, fotocopiile, filmele, discurile, benzile de înregistrare a sunetului, precum și alte asemenea mijloace tehnice, dacă nu au fost obținute prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri. Deci putem adăuga în categoria probelor permise și înregistrările audio-video.”
Poate fi considerată probă admisibilă înregistrarea unei convorbiri telefonice fără acordul interlocutorului?
Ținând cont de faptul că Art. 341 C. proc. civ. alin. (2) condiționează admisibilitatea înregistrărilor audio-video ca probe într-un litigiu de obținerea lor cu respectarea legii și a bunelor moravuri, s-a ajuns la o practică neunitară în rândul instanțelor cu privire la această întrebare.
Instanțele de judecată, neajungând la un consens cu privire la această chestiune, s-a ajuns în situația în care anumite instanțe considerau ca inadmisibile probele audio-vizuale obținute fără acordul interlocutorului încălcând atât legea cât și bunele moravuri, iar anumite instanțe să le încuviințeze datorită posibilității limitate de a proba în fața unei instanțe existența unor astfel de conflicte între angajat și angajator.
Tocmai din acest motiv, Curtea de Apel București-Secția a-VII pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la această practică neunitară.
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii formulat de instanța mai sus numită, stabilind prin Decizia nr. 39 faptul că proba cu înregistrarea unei convorbiri telefonice între un salariat și un alt salariat sau un reprezentant al angajatorului, solicitată într-un litigiu împotriva angajatorului, este admisibilă chiar dacă înregistrarea a fost obținută fără acordul și/sau informarea prealabilă a interlocutorului.
Totuși, această admisibilitate este condiționată de asigurarea unui just echilibru între dreptul la probă și dreptul la viață privată.
Astfel, pentru a putea fii încuviințată de către instanță, proba trebuie să fie indispensabilă exercițiului dreptului la probă și proporțională cu atingerea acestui scop.
Persoanele cu care se poartă discuțiile din cadrul convocarilor trebuie să se afle în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în timpul programului de lucru, sau în afara programului dar în reprezentarea intereselor angajatorului pârât.
Astfel, în acest caz, prevederile art. 58, art. 74 din Codul Civil nu sunt incidente în această cauză,iar înregistrările convorbirilor telefonice nu încalcă dreptul la viață privată doar pentru simplul fapt că nu a fost obținut un consimțământ prealabil din partea interlocutorului.
Cauți un avocat specializat în dreptul muncii și litigii de muncă?
Un avocat bun de dreptul muncii îți poate oferi sprijin juridic cu privire la concediere, salarii compensatorii, hărțuirea morală la locul de muncă, anularea unei proceduri de concediere colectivă, asistenta la cercetare disciplinară.
Ne poti suna la telefon: 0756.348.899 sau ne poți trimite un email: info@sauca.ro.