Ai primit o notificare va societatea va face obiectul unui control fiscal.
Ce trebuie sa faci?
Primul pas este sa anunți departamentul de contabilitate care va lucra împreună cu administratorul la pregatirea si susținerea informațiilor in fata controlului fiscal.
Apoi este important sa verifici daca ai registrele obligatorii, daca documentele financiar contabile sunt prelucrate, sa verifici situația depunerii declarațiilor fiscale.
Si cel mai important este sa cunoști fenomenul economic, respectiv sa cunoști ce ai făcut cu sumele de bani si pentru ce ai făcut anumite achiziții.
In cazul TVA-ului, organul fiscal verifica sa existe :
- facturile fiscale in original
- partenerii sa aiba un cod valabil de TVA
- sa exista un contract, comanda incheiata intre parti
- serviciul/ achizitia sa fie facuta in interesul societatii
In cazul Impozitului pe profit, organul fiscale verifica sa existe:
- facturi in original
- serviciul / achizitia sa fie făcuta in scopul obținerii de venituri( adică sa existe un scop economic)
- sa existe un contract semnat intre parti
- sa existe devize de lucrări, rapoarte de activitate, procese verbale de receptie
In urma controlului fiscal, daca se constata deficiente , organul fiscal poate întocmi o decizie de impunere, un raport de inspecție fiscala si ulterior o decizie de stabilire a obligațiilor de plata accesorii sau de stabilire a penalităților de nedeclarare
Aceste documente reprezintă acte administrativ fiscale ce se pot contesta prin intermediul unei contestații fiscale ce se depune in termen de 45 zile la organul fiscal emitent care are un termen de 6 luni sa răspundă la aceasta contestație.
ATENTIE:
Decizia de impunere devine titlu executoriu la data expirării termenului de plata, iar organul fiscal va începe executarea silita prin :
- poprire conturi
- vânzare silita a bunurilor mobile
- vânzare silita a bunurilor imobile
- indisponibilizarea sumelor venite de la terti
Pentru a evita blocarea activității societății, se poate solicita in instanța de contencios administrativ suspendarea executării actelor administrativ fiscale, fiind necesara indeplinirea urmatoarele condiții:
- depunerea contestației fiscale la organul fiscal emitent
- dovedirea pagubei iminente
- dovedirea cazului justificat
- plata unei cauțiuni
Apoi, dupa ce se primește soluția la contestația fiscala, se poate contesta la instanța de contencios administrativ , in termen de 6 luni de la comunicarea deciziei de solutionare a contestației prealabile.
Echipa noastra de avocați specializați in drept fiscal va sta la dispoziție pentru redactarea contestației fiscale, pentru redactarea acțiunii fiscale, pentru redactarea acțiunii de suspendare.