Ce este Politica internă de WHISTLEBLOWING (protecția avertizorilor de interes public)?
OBLIGATIVITATEA companiilor cu cel puțin 50 de angajați de a institui o politică internă de whistleblowing
ASPECT IMPORTANT! Legea privind protecţia avertizorilor de interes public sau așa numita Politica internă de Whistleblowing trebuie să fie adoptată inclusiv de societăților/companiilor private care au cel puțin 50 de angajați. |
În data de 19.12.2022 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 316/2022 privind protecţia avertizorilor de interes public, care a intrat în vigoare în termen de 3 zile de la data publicării.
Această lege este cadrul general în materia protecției persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă, în cadrul autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, dar și în cadrul persoanelor juridice de drept privat și transpune în legislația noastră națională Directiva EU 2019/1937 – „Directiva Whistleblowing”.
În sensul legii prin “ avertizor în interes public” se înțelege persoana fizică care efectuează o raportare sau divulgă public informații referitoare la încălcări ale legii, obținute în context profesional.
În sensul legii prin “ încălcări ale legii ” se înțeleg fapte care constau într-o acțiune sau inacțiune care constituie nerespectări ale dispozițiilor legale, care privesc domenii cum ar fi: achizițiile publice; serviciile, produsele și piețele financiare, precum și prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului; siguranța și conformitatea produselor; siguranța transportului; protecția mediului; protecția radiologică și siguranța nucleară; siguranța alimentelor și a hranei pentru animale, sănătatea și bunăstarea animalelor; sănătatea publică; protecția consumatorilor; protecția vieții private și a datelor cu caracter personal și a securității rețelelor și sistemelor informatice, prevăzute în anexa nr. 2, încălcări care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene, astfel cum sunt menționate la art. 325 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și cum sunt detaliate în măsurile relevante ale Uniunii Europene; încălcări referitoare la piața internă, menționate la art. 26 alin. (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, inclusiv încălcări ale normelor Uniunii Europene în materie de concurență și de ajutoare de stat, precum și încălcări referitoare la piața internă în ceea ce privește actele care încalcă normele privind impozitarea societăților sau mecanismele al căror scop este obținerea unui avantaj fiscal ce contravine obiectului sau scopului dreptului aplicabil în materie de impozitare a societăților, ce reprezintă abateri disciplinare, contravenții sau infracțiuni, sau care contravin obiectului sau scopului legii.
Așadar, scopul acestei legi transpusă în raport cu Directiva Europeană este de a oferi protecție avertizorilor care fac publice informații importante despre nereguli ori fapte ilicite, inclusiv din sectorul privat.
Ce reglementează mai exact această lege?
- Procedura de primire, de examinare și soluționare a raportărilor, drepturile și obligațiile persoanelor care efectuează raportări sau divulgă public informații privind încălcări ale legii;
- Măsurile de protecție a acestor persoane;
- Obligațiile autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și persoanelor juridice de drept privat, drepturile persoanelor vizate, precum și atribuțiile autorităților competente.
Această lege NU se aplică însă încălcărilor normelor în materie de achiziții publice în domeniile apărării și securității naționale și NU aduce atingeri dispozițiilor privind: protecția informațiilor clasificate, secretul profesional al avocatului,confidențialitatea informațiilor medicale, caracterul secret al deliberărilor judiciare, normele de procedură penală.
ASPECT IMPORTANT!
Legea privind protecţia avertizorilor de interes public sau așa numita Politica internă de Whistleblowing trebuie să fie aplicată inclusiv societăților/companiilor private care au cel puțin 50 de angajați.
Termenul de aplicare a acestei proceduri pentru toate companiile a fost stabilit în data de 17.12.2023. Acest lucru înseamnă că în momentul actual implementarea unei POLITICI INTERNE DE WHISTLEBLOWING ESTE OBLIGATORIE !
Art. 10 din Legea nr. 316/2022 prevede elementele obligatorii pe care această politică internă adoptată de companii trebuie să le cuprindă.
Un detaliu important în acest sens este că procedura internă trebuie să prevadă modalitățile prin care compania le oferă angajaților informații clare și accesibile în ceea ce privește procedura de raportare externă către autorităţile competente şi, după caz, către instituţiile, organele, oficiile sau agenţiile Uniunii Europene.
Tocmai de aceea persoana desemnată, precum și mijloacele de raportare trebuie aduse la cunoștința fiecărui angajat, prin afișare pe pagina de internet a instituției și prin afișare la sediu, într-un loc vizibil și accesibil.
ASPECT IMPORTANT! ESTE OBLIGATORIU ca procedura internă de whistleblowing SĂ FIE REVIZUITĂ la intervale regulate și cel puțin o dată la 3 ani. TERMEN LIMITĂ DE ADOPTARE: 17.12.2023 TERMEN LIMITĂ DE REVIZUIRE: o dată la 3 ani sau ori de câte ori se consideră necesar |
ATENȚIE!
Societățile private care NU au adoptat o politică de whistleblowing în conformitate cu legea sau care au adoptat o politică de whistleblowing ce nu respectă în totalitate cadrul legal aplicabil vor fi sancționate cu amenzi de către Agenția Națională de Integritate.
Amenzile variază între 4.000 și 40.000 de lei, conform art. 28 alin. (2) pct. d) din Legea nr. 316/2022 privind protecţia avertizorilor de interes public.
CONCLUZII:
- Dacă ai o companie cu minim 50 de angajați și NU ai implementat o politică internă de whistleblowing sau ai implementat o politică internă de whistleblowing ce trebuie revizuită echipa Saucă&Partners formată din 5 avocați specializați pe dreptul muncii te poate ajuta cu consultanță juridică de specialitate și cu redactarea draftului de whistleblowing în concordanță cu cadrul legal din materie.
- Ne ocupăm pentru tine cu profesionalism de tot ce presupune redactarea draftului final al procedurii de whistleblowing.
- Ne luăm angajamentul finalizării proiectului solicitat într-un termen optim în raport cu rezultatul dorit.
- Pentru mai multe detalii ne poți contacta la nr. de telefon: 0756.348.899 sau la adresa de e-mail: info@sauca.ro.