Salariatul poate obține prin intermediul instanței desființarea deciziei de concediere în mod ilegal. De asemenea, se poate obține și obligarea angajatorului la reintegrarea în vechea funcție.
În același timp, salariatul aflat într-o asemenea situație mai are o serie de drepturi, inclusiv dreptul de a beneficia de concediu de odihnă pentru perioada aflată între momentul concedierii ilegale și cel al reintegrării în vechea funcție, după ce recent Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat în acest sens.
În temeiul Codului Muncii, protecția pe care o obține un salariat atunci când este vorba despre stabilitatea locului de muncă este una foarte ridicată. Prin urmare, salariatul nu poate fi concediat decât in anumite cazuri excepționale.
În cazul in care ati fost concediat in mod ilegal, aveți un termen care curge de la comunicarea deciziei de concediere pentru a putea contesta în instanță acea decizie.
Care sunt drepturile pe care le are un salariat reintegrat în functie după admiterea desființării deciziei prin intermediul instanței?
Unul dintre drepturile salariatului este posibilitatea salariatului de a obține reintegrarea pe vechea sa poziție, de unde a fost concediat ilegal. Astfel, concedierea făcându-se în mod ilegal, angajatorul este obligat să îl primească pe acesta înapoi.
De asemenea, un alt drept al angajatorului este acela de a primi plata unei despăgubiri echivalente cu salariile la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi fost concediat ilegal.
Mai mult decât atât, salariatul concediat are dreptul să beneficieze de concediu de odihnă pentru acea perioadă în care nu a fost la locul de muncă. Astfel, după concedierea acestuia acesta are dreptul la concediu, însă cu mențiunea că acest drept să se acorde doar dacă nu a mai lucrat la un alt loc de muncă.
Un avocat specializat în domeniul dreptului societar din cadrul echipei SAUCĂ&PARTNERS, îți poate oferi mai multe informații cu privire la drepturile salariatului care este reintegrat în funcție după momentul concedierii ilegale.