In urma recursului în interesul legii în materie civilă cu privire la interpretarea unor articole din Legea 192/2006, în ceea ce priveste medierea și organizarea profesiei de mediator, Înalta Curte a decis interzicerea desfacerii căsătoriei prin mediere, deoarece aceasta reprezintă o problemă personală.
Potrivit minutei Înaltei Curți : “ În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art.2 alin. (4), art. 59 alin. (2) și art. 64 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, cu modificările și completările ulterioare, instanța de judecată nu poate consfinți acordul de mediere referitor la înțelegerea părților privind desfacerea căsătoriei. Cu privire la rezolvarea aspectelor accesorii divorțului, instanța de judecată poate consfinți acordul de mediere având acest obiect. “
Așadar, singurele modalități de desfacere a căsătoriei, stipulate expres în Codul Civil, potrivit art. 374 și art. 375 sunt :
- In fața ofițerului stării civile,
- In fața notarului public,
- In fața instanței de judecată.
Pentru fiecare dintre aceste modalități, este necesară verificarea consimțământului soților la desfacerea căsătoriei de către o autoritate publică, și anume un funcționar public investit să îndeplinească un serviciu de interes public.
Puteti sa contactati un avocat specializat de divort pentru orice detalii sau lamuriri doriti.