Care este termenul în care putem contesta deciziile angajatorului?
Potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003, republicată – Codul Muncii, salariatul are dreptul să conteste deciziile angajatorului său izvorâte din raportul de muncă ce se naște între aceștia, ca urmare a voinței concordante a acestora. Acest drept de contestație este o consecință firească, ținând cont de faptul că, spre deosebire de raporturile de drept comun, unde părțile se află pe poziție de egalitate din punct de vedere juridic, raporturile de muncă se caracterizează printr-o inegalitate a pozițiilor celor 2 părți, angajatorul aflându-se într-o poziție superioară în raport cu salariatul său.
Termenul în care salariatul poate contesta deciziile angajatorului său au natura juridică a unor termene de decădere. Drept urmare, în cazul în care s-a depășit acest termen, drept sancțiune, legiuitorul prevede faptul că salariatul nu mai poate contesta decizia prin care consideră că i-au fost lezate interesele.
În funcție de natura deciziei contestate, termenul în care se poate formula contestația este unul diferit.
Astfel, care este termenul în care se poate contesta decizia de sancționare de către salariat?
Potrivit dispozițiilor art. 252, alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicată – Codul Muncii, decizia de sancționare poate fi contestată de salariat la instanțele judecătorești competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
Printre motivele pentru care o decizie de sancționare poate fi contestată la instanțele judecătorești competente, în cazul acesta tribunalul, care atrag nulitatea absolută a deciziei sunt:
- Descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
- Temeiul de drept în baza căruia sancțiunea poate fi contestată;
- Instanța competentă la care sancțiunea poate fi contestată;
- Termenul în care sancțiunea poate fi contestată, etc.
Potrivit unei opinii doctrinare, acest termen de 30 de zile pentru formularea contestație se aplică tuturor sancțiunilor cu excepția deciziei de concediere ca sancțiune disciplinară. Susținătorii acestei opinii consideră că, dată fiind gravitatea sancțiunii, termenul de contestare ar trebui să fie cel puțin egal cu cel în care se poate contesta spre exemplu o decizie de concediere pentru motive ce nu țin de persoana salariatului, adică 45 de zile de la data la care cel interesat a luat la cunoștință de actul ce dorește să îl conteste.
Care este termenul în care se poate contesta o altă decizie a angajatorului?
Spre deosebire de sancțiunile disciplinare, a căror termen de contestare este de 30 de zile calendaristice de la data comunicării, în cazul celorlalte cereri care au ca obiect soluționarea unui conflict de muncă, potrivit art. 268 Legea nr. 53/2003, republicată – Codul Muncii, salariatul își poate exercita dreptul de a contesta decizia angajatorului său în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoștință de măsura dispusă referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani. Astfel, cu titlu exemplificativ, pot fi contestate în termen de 45 de zile:
- Decizia de concediere pentru motive ce nu țin de persoana salariatului;
- Decizia de concediere pentru motive ce țin de persoana salariatului, cum ar fi necorespunderea din punct de vedere profesional cu locul de muncă în care este încadrat, în cazul în care se constată inaptitudinea fizică sau psihică a salariatului, împiedicându-l astfel să își îndeplinească atribuțiile de serviciu, etc.
Cum stabilim ce termen se aplică deciziei pe care dorim să o contestăm?
Pentru a stabili cu exactitate termenul în care putem contesta decizia angajatorului nostru trebuie să stabilim natura actului care a emanat ca urmare a manifestării de voință a angajatorului. Astfel, în cazul în care este vorba despre o decizie de sancționare disciplinară, emisă în urma unei evaluări disciplinare, termenul este de 30 de zile de la data comunicării. Dacă este vorba despre orice altă decizie, care nu are natura de a sancționa disciplinar salariatul, termenul este de 45 de zile de la data la care cel interesat a luat la cunoștință de aceasta, de regulă de la data comunicării.
Ce se întâmplă în cazul în care nu respectăm aceste termene?
Respectarea acestor termene este extrem de importantă pentru protejarea intereselor legitime ale salariațior care se consideră vătămați în drepturi. Astfel, în cazul în care acest termen este depășit, contestația va fi respinsă ca fiind tardivă.
Echipa noastră de avocați te poate ajuta cu consultanță juridică în funcție de situația exactă cu care te confrunți.
Ne poți contacta la la nr. de telefon: 0756.348.899 sau la adresa de e-mail: info@sauca.ro;