Avertismentul scris este cea mai ușoară sancțiune disciplinara ce se poate stabili de către angajator in cazul săvârșirii unei abateri disciplinare.
Conform Codului Muncii este singura sancțiune pentru care nu este obligatorie cercetarea disciplinara, fiind suficienta emiterea unei decizii scrise, care sa respecte elementele obligatorii stabilite de Codul Muncii.
In aceasta situație, decizia de sancționare disciplinara cu avertisment scris nu va contine motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat in timpul cercetării disciplinare prealabile, reglementata de art 252 alin.2 din Codul Muncii.
Sunt situații in care cercetarea disciplinara este obligatorie si pentru aplicarea acestei sancțiuni, in baza prevederilor din Regulamentul intern si/sau din cadrul Contractului colectiv de munca existent la nivelul societății.
Angajatorul poate sa îl convoace facultativ pe salariat la procedura de cercetare disciplinara.
Recomandam angajatorilor sa procedeze la convocarea salariaților la cercetarea disciplinara, pentru a putea afla motivațiile salariatului ce stau la baza săvârșirii abaterii disciplinare.
Aceasta sancțiune disciplinara, de regula, are un efect moral, însă , in anumite situații poate avea un efect asupra acordării bonusurilor sau asupra acordării altor drepturi bănești , care sunt acordate condiționat de lipsa unei sancțiuni disciplinare.
Convocarea la cercetarea disciplinara este benefica si pentru salariat întrucât acesta poate afla in concret faptele pentru care urmează a fi sancționat si care întrunesc elementele unei abateri disciplinare, respectiv poate sa își exercite dreptul la apărare si sa susțină toate apărările in favoarea sa.
Pe cale de concluzie, angajatorul NU este obligat sa îl convoace pe salariat la cercetarea disciplinara prealabila in cazul stabilirii sancțiunii avertismentului scris, însă pentru aflarea adevărului, recomandam convocarea salariatului la cercetarea disciplinara prealabila.