Autorizare instanță de tutelă pentru reprezentarea minorului de către un reprezentant legal
În calitate de părinte al minorului puteți demara o cerere de chemare în judecată pe rolul instanței de judecată pentru a încheia în mod valabil un act de dispoziție pe seama copilului minor sau sa îl asistați la încheierea unui astfel de act.
Instanţa poate da autorizarea doar în condiţiile în care actul ce urmează a fi încheiat corespunde unor nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor.
Care este instanța competentă pentru a judeca astfel de cereri?
Potrivit art. 94 pct. 1 lit.a din Cod procedura civila coroborat cu art. 114 Cod procedura civilă:
Art. 114 Codul de procedură civilă:
(1) Dacă legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de Codul civil în competenţa instanţei de tutelă şi de familie se soluţionează de instanţa în a cărei circumscripţie teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana ocrotită.
(2) În cazul cererilor privind autorizarea de către instanţa de tutelă şi de familie a încheierii unor acte juridice, când actul juridic a cărui autorizare se solicită priveşte un imobil, este, de asemenea, competentă şi instanţa în a cărei circumscripţie teritorială este situat imobilul. În acest caz, instanţa de tutelă şi de familie care a pronunţat hotărârea va comunica de îndată o copie a acesteia instanţei de tutelă şi de familie în a cărei circumscripţie teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa cel ocrotit.
Astfel, competența instanței de judecată se va stabili în funcțiie de criteriile mai sus menționate.
În toate cazurile se admit astfel de cereri?
Raspunsul este NU. Cererile nu se admit in toate cazurile. Astfel, chiar daca sunteti unul dintre parintii minorului acest lucru nu conduce automat la ideea de a se admite cererea demarata pe rolul instantei de judecata.
În baza art. 145Cod civil – instanţa de tutelă acordă tutorelui autorizarea numai dacă actul răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor. Autorizarea se va da pentru fiecare act în parte, stabilindu-se, când este cazul, condiţiile de încheiere a actului. Actele de dispoziţie depăşesc sfera celor din categoria actelor de administrare, astfel încât ele nu pot fi efectuate fără autorizarea instanţei de tutelă.
De asemenea, încheierea unui astfel de act de dispoziţie trebuie să fie în concordanţă cu interesul superior al persoanei ocrotite şi să corespundă nevoii acestuia.
Care este costul taxei judiciare de timbru pentru astfel de cereri?
Cererea este scutită de la plata taxei judiciare de timbru, conform art. 29 alin. 1 lit. e) din OUG 80/2013. Astfel, nu se va plati taxa judiciara de timbru pentru demararea unor astfel de cereri.
Avocatul de divort este un profesionist al dreptului, bun cunoscător al sistemului judiciar, apt să ofere consultanta de specialitate într-un proces de divort, pentru a facilita soluţionarea procesului într-un termen cat mai scurt.
Un avocat specializat care se ocupă de ramura dreptului familiei din cadrul echipei Saucă&Partners vă poate oferi consultanță juridică pentru a vă apăra interesele.
Ne puteți contacta la numărul de telefon 0756348899 pentru o discuție referitoare la cazul pe care-l aveți sau puteți accesa pagina noastră. www.sauca.ro, ne puteți trimite un email : info@sauca.ro , pentru mai multe detalii.