Asociații și administratorii unei societăți trebuie să țină cont de atragerea răspunderii patrimoniale și să aibă în vedere că aceasta poate constitui un motiv de îngrijorare pentru ei.
Persoanele responsabile de răspunderea personală patrimonială vor răspunde conform Legii nr. 85/2014 privind procedura insolvenței. Legea nr. 85/2014 conține cazurile de răspundere fiind regăsite la art. 169.
Cine poate formula cerere de antrenare a răspunderii patrimoniale?
- Administratorul/lichidatorul judiciar
- Președintele comitetului creditorilor
- Creditorul care deține mai mult de 50% din valoarea creanțelor înscrise la masa credală.
Regula este că cine formulează cerere de antrenare a răspunderii patrimoniale trebuie să și probeze faptele pe care își întemeiază apărarea. Există și o excepție de la această regulă și anume cea care stipulează faptul că există o prezumție de culpă a pârâtului în cazul în care acesta nu a predat actele contabile ale societății.
De asemenea este necesar pentru admiterea acțiunii să fie dovedite toate elementele de atragere a răspunderii patrimoniale, conform regulilor din Codul de procedură civilă.
Răspunderea reglementată de procedura insolvenței este o procedură specială.
Pentru a fi angajată răspunderea membrilor organelor de conducere trebuie să fie îndeplinite condițiile de la răspunderea civilă delictuală și anume: fapta ilicită, prejudiciul, legătura de cauzalitate și vinovăția.
Răspunderea administratorului se poate atrage daca sunt incidente cazurilor descrise de art 169 din Legea insolventei.
Daca primiți o astfel de acțiune de atragere a răspunderii , trebuie sa va apărați, trebuie sa formulați întâmpinare in cel mai scurt timp posibil si sa dovediți ca nu sunteți vinovat de pasivul societății, ca nu ați făcut acte sau fapte personale prin care sa diminuați activul societății sau sa creșteți pasivul societății.
Probele sunt importante in acest proces, precum si pregatirea apărărilor in timp util.
Echipa noastră va sta la dispoziție pentru pregatirea apărării.