Conform art. 169 alin. 1 lit. a, b, c, d şi e din Legea nr. 85/2014 se poate atrage răspunderea personala a organele de conducere in urmatoarele situatii :
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăti;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea. în cazul nepredării documentelor contabile către administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, atât culpa, cât şi legătura de cauzalitate între faptă şi prejudiciu se prezumă.
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
INSA, raspunderea nu opereaza automat, reclamantul avand obligatia de a dovedi elementele raspunderii si de a arata in concret ce fapte au determinat insolventa societatii.
Intr-o speta , organul fiscal a solicitat atragerea răspunderii solidare a administratorului in baza Codului de procedura fiscala, iar Tribunalul a anulat decizia de atragere a răspunderii solidare, Curtea de Apel menținând sentința Tribunalului.
Ulterior, organul fiscal a solicitat atragerea administratorului in cadrul procedurii insolventei, in temeiul Legii nr. 86/2014.
Administratorul a invocat autoritatea de lucru judecat avand in vedere ca intre parti a existat un alt litigiu avand acelasi obiect si cauza.
judecătorul sindic a constatat că nu sunt îndeplinite conditiile pretinse de norma dispozitivă care o reglementează, neputându-se reţine identitatea de cauză între cererea de faţă şi cele soluţionate anterior de instanţele de contencios administrativ, invocate în susţinerea excepţiei.
Astfel, deşi s-ar putea aprecia că scopul final al ambelor demersuri judiciare este obligarea administratorului la suportarea din averea personală a datoriilor fiscale ale societății şi astfel demersul formulat în dosarul de faţă este identic cu cele din litigiile purtate de părţi anterior, în speţă există un alt temei de drept şi alte premise ale cererii introductive decât cele ce au fost analizate de instanţele competente anterior.
Premisa acţiunii de faţă este suportarea de către persoanele care au administrat debitoarea supusă procedurii a prejudiciului cauzat acesteia, constând în datoriile acumulate faţă de diverși creditori ai acesteia, prin fapte strict determinate de textul legal, în urma stabilirii unei legături de cauzalitate între faptele pretinse şi prejudiciul înregistrat. Temeiul de drept aparține legii speciale a insolvenţei iar analiza celor invocate cade în competenţa unui judecător sindic, desemnat cu administrarea procedurii deschise faţă de societatea debitoare.
În litigiile anterioare instanţa de contencios administrativ a analizat o hotărâre emisă de organul fiscal prin care acesta a dispus angajarea răspunderii solidare a administratorilor societății pentru creanţele fiscale neachitate de societatea supusă controlului fiscal, deci nu pentru întreaga datoriei a debitoarei, şi în alte temeiuri de drept şi de fapt decât cele analizate în litigiul de faţă.
Desi instanta a respins exceptia autoritatii de lucru judecat, a respins actiunea de atragere a raspunderii ca fiind nefondata.
Judecătorul sindic a constatat că singura probă administrată de reclamant în susţinerea cererii sale o reprezintă un act emis de el însuşi în urma controlului fiscal efectuat la societate, prin care a decis angajarea răspunderii solidare a pârâţilor, în temeiul art. 27 din OG nr.92/2003, niciun fel de alte probe nemaifiind propuse sau produse în dosarul de faţă, pentru dovedirea condiţiilor răspunderii delictuale speciale prevăzute de legea specială, în temeiul căreia s-a formulat cererea dedusă spre soluţionare.
Daca primiti o astfel de actiune de atragere a raspunderii , este important sa formulati apararea in termen de 25 zile.