Conform practicii Curții de Justiție a Uniunii Europene atribuirea unui număr de identificare în scopuri de TVA face dovada statutului fiscal al persoanei impozabile în scopul aplicării TVA-ului și simplifică verificarea persoanelor impozabile în vederea colectării corecte a impozitului. Refuzul înregistrării în scopuri de TVA și anularea înregistrării în scopuri de TVA trebuie să se bazeze pe indicii serioase care permit să se considere că este probabil ca numărul de identificare în scopuri de TVA să fie folosit în mod fraudulos.[i]
Redăm în cele ce urmează o decizie prin care instanța de judecată a anulat decizia organului fiscal prin care acesta a anulat din oficiu înregistrarea în scopuri de TVA:
Societatea X S.R.L. a chemat în judecată Direcția Generală Regională Finanțelor Publice Craiova, solicitând anularea Deciziei de soluționare a contestației, precum și a Deciziei privind anularea din oficiu a înregistrării în scopuri de TVA.[ii]
Tribunalul a reținut că reclamantei i-a fost anulată, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA, pentru considerentul că „nu justifică intenția și capacitatea de a desfășura activitate economică care implică operațiuni din sfera TVA”.
Tribunalul a mai reținut că motivarea actelor administrative reprezintă o condiție de valabilitate a acestora, emitentul are obligația de a indica în mod neechivoc chiar în cuprinsul unui astfel de act elementele de fapt și de drept care au stat la baza soluției adoptate. Aceste aspecte sunt esențiale pentru a permite atât destinatarului actului administrativ fiscal să le cunoască și să își formuleze eventuale apărări, cât și instanței de judecată să exercite un control efectiv al legalității și temeiniciei actului.
Motivarea actelor administrative constituie o obligație generală a autorității administrative și este aplicabilă oricărui act administrativ, îndeplinind un dublu rol- acela de transparență în favoarea beneficiarului, precum și acela de instrument eficient în realizarea controlului judiciar.
Instanța a constatat că Decizia atacată nu cuprinde motivele de fapt care au determinat adoptare a măsurii de anulare din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, nefiind identificată situația concretă ce a generat necesitatea măsurii luate, fiind făcută o simplă referire la anularea acesteia. În lipsa argumentelor organului fiscal, contribuabilul nu este în măsură să-și orienteze conduita, fiind nevoit să speculeze asupra posibilelor impedimente pe care administrația le-a avut în vedere atunci când i-a respins cererea. Practica organului fiscal de a anula înregistrarea în scopuri de TVA pentru motivul nejustificării intenției și capacității de a desfășura activități economice este incompatibilă cu legislația Uniunii Europene, astfel cum a fost aceasta interpretată prin hotărâri ale C.J.U.E.
Împotriva sentinței pronunțate de către Tribunal a formulat recurs pârâta Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova:
Curtea de Apel, analizând sentința civilă atacată prin prisma temeiurilor de drept aplicabile și a criticilor invocate, constată că recursul este nefondat, pentru următoarele argumente:
Practica C.J.U.E., dezvoltată pe marginea Directivei nr. 2006/112, s-a arătat că obiectivul esențial al identificării persoanelor impozabile prevăzut la art. 214 este de a asigura buna funcționare a sistemului TVA-ului. Din modul de redactare a acestui articol rezultă că statele membre dispun de o anumită marjă de apreciere atunci când adoptă măsuri pentru a asigura identificarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA. Cu toate acestea, marja de apreciere nu poate fi nelimitată. Deși un stat membru poate refuza să atribuie unei persoane impozabile un număr individual, un asemenea drept nu poate fi exercitat fără motiv legitim.
Pentru a fi considerat proporțional cu obiectivul prevenirii evaziunii, un refuz de identificare a unei persoane impozabile printr-un număr individual trebuie să se bazeze pe indicii serioase care permit în mod obiectiv să se considere că este probabil ca un număr de identificare în scopuri de TVA atribuit acestei persoane impozabile să fie utilizat în mod fraudulos.
Căutați un avocat specializat în drept fiscal care să vă reprezinte interesele în fața organului fiscal în urma controlului efectuat de către aceasta?
Avocații specializați în drept fiscal de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru a soluționa orice problemă.
[i] Revista Română de Jurisprudență nr. 6/2020, Editura Universul Juridic 2020
[ii] C.Ap.Pitești, dec. Nr. 42 din 10 ianuarie 2019