Acţiunea în antrenarea răspunderii personale patrimoniale a administratorului se întemeiază pe teza finală a dispozițiilor art. 169 alin. 1 litera d) din Legea nr. 85/2014 – potrivit cărora, „La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecătorul sindic poate dispune ca o parte sau întregul pasiv al debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, fără să depăşească prejudiciul aflat în legătură de cauzalitate cu fapta respectivă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte: d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea. În cazul nepredării documentelor contabile către administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, atât culpa, cât şi legătura de cauzalitate între faptă şi prejudiciu se prezumă. Prezumţia este relativă”.
O primă observaţie care se impune în legătură cu aplicabilitatea tezei finale a art. 169 alin. 1 litera d) din Legea nr. 85/2014 este aceea că fapta ilicită cauzatoare de prejudicii nu constă în „nepredarea documentelor contabile”, ci in urmatoarele activitati:
- ţinerea unei contabilităţi fictive,
- ascunderea documentelor contabile
- neţinerea contabilităţii în conformitate cu legea.
Refuzul sau omisiunea de a preda documentele contabile ale societăţii generează doar prezumţia legală că fostul administrator statutar a ţinut o contabilitate fictivă, a făcut să dispară unele documente contabile sau nu a ţinut contabilitatea în conformitate cu legea, dar în nici un caz nu poate fi considerată ca aflându-se în raport de cauzalitate cu insolvenţa societăţii ori cu prejudiciul suferit de creditori (reprezentat de creanţele înregistrate la masa credală), de vreme ce, prin ipoteză, aceasta (fapta de nepredare) este ulterioară declanşării procedurii de insolvenţă.
Prin urmare, antrenarea răspunderii în temeiul art. 169 alin. 1 litera d) din Legea nr. 85/2014 are la bază modul defectuos sau fraudulos de ţinere a contabilităţii ori ascunderea documentelor contabile – fapte care, de principiu, trebuie dovedite, în condiţiile legii de către persoana care depune actiunea de atragere a raspunderii la Tribunal.
In momentul in care primiti o astfel de actiune, trebuie sa luati legatura cu un avocat si sa se formuleze intampinare, adica apararea scrisa.
Chiar daca nu sunteti vinovat de insolventa societatii, trebuie sa va aparati in timp util.