Guvernul va mai extinde aplicarea amnistiei și pentru încă alte două categorii de datorii scadente până la data de 31 martie 2020, printr-un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală.
Mai exact, proiectul se va referi la anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor privind obligațiile bugetare principale cu scadență anterioară datei de 31 martie 2020.
- Astfel, cei care au avut control de inspecție fiscală sau au fost supuși verificării situației fiscale personale începute și cărora li s-a comunicat decizia de impunere în perioada de 14 mai 2020 și 29 martie 2021, trebuie să achite integral obligațiile principale la termenele stabilite și să depună cererea de anulare până la 31 ianuarie 2022.
N.B. Dacă datoria a fost achitată, singurul lucru care trebuie făcut este acela de a depune cererea de anulare.
- Contribuabilii care au fost supuși verificării documentare după ce a intrat în vigoare OUG nr. 69/2020, respectiv 14 mai 2020,vor plăti obligațiile principale și vor depune cererile de anulare până cel târziu 31 ianuarie 2022 inclusiv. În cazul în care termenul de 90 de zile de împlinește după data de 31 ianuarie 2022, vor depune cererile de anulare în termen de 90 zile de la comunicarea deciziei de impunere.
Ce înseamnă de fapt verificarea documentară?
- Această verificare reprezintă o analiză pe baza documentelor care există deja la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum și pe baza oricăror informații și documente transmise de terți sau deținute de organul fiscal.
Ce categorii de persoane sunt vizate de amnistie?
- Persoanele fizice
- Persoanele juridice, inclusiv instituțiile publice, profesii liberale, precum și ONG-urile.
Important de reținut este faptul că sunt avute în vedere accesoriile pentru obligațiile bugetare principale restante la data de 31 martie 2020.