Înalta Curte de Casație și Justiție (Î.C.C.J.) a decis că toate firmele sancționate pentru fapte anticoncurențiale, în baza Legii Concurenței, nu beneficiază de reducerile majore prevăzute de Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale.
Judecătorii Î.C.C.J. au hotărât că dispozițiile privind achitarea a jumătate din amenda minimă, prevăzute de Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, nu sunt aplicabile în ceea ce privește sancțiunile contravenționale aplicate prin decizii ale Consiliului Concurenței.
Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este obligatorie și se aplică tuturor cazurilor.
„Dacă s-ar aplica această regulă, de a achita jumătate din minim, am ajunge în situația în care o companie care a fost sancționată cu 10 % din cifra de afaceri pentru o încălcare gravă a legii, cum este participarea la un cartel sau abuzul de poziție dominantă, ar plăti o amendă de 0,25%, deci de 40 de ori mai mică. În acest fel, activitatea noastră de sancționare și corectare a comportamentului ilicit ar fi total ineficientă și golită de conținut, încălcânduse legislația europeană în domeniu pe care avem obligația de a o respecta în calitate de stat membru” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.[1]
Avocații specializați în dreptul concurenței de la SAUCĂ & PARTNERS gestionează în portofoliul lor o serie de litigii legate de dreptul concurenței, reprezentând cu seucces clienții atât în fața instanțelor de judecată, cât și în fața Consiliului Concurenței.
[1] http://www.consiliulconcurentei.ro/wp-content/uploads/2020/11/ablatiune.pdf