Dacă urmăriți să obțineți autorizația de construire, trebuie să știți că în multe dintre situații se impune beneficiarului condiția obținerii prealabile a acordului vecinilor.
Ceea ce trebuie să știți în raport cu acest subiect, este faptul că vecinii nu pot să refuze să vă acorde consimțământul, numai în măsura în care efectuarea lucrărilor de construcție, în condițiile impuse de lege, sunt susceptibile de a le produce un prejudiciu.
Cu toate acestea, din punctul nostru de vedere, necesitatea acestui acord pare a fi inutilă și prin prisma faptului că acordul vecinului nu scutește pe cel implicat în realizarea unei construcții (beneficiar, constructor, proiectant) de repararea prejudiciilor provocate vecinilor prin culpă proprie, în situația unor astfel de prejudicii aplicându-se prevederile art. 1349 Cod Civil privind răspunderea delictuală, care stabilesc următoarele:
”Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiului locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acțiunile ori inacțiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.
(3) În cazurile anume prevăzute de lege, o persoană este obligată să repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum și de ruina edificiului.”
Independent de prevederile art. 1349 din Codul Civil, în măsura în care lucrările în discuție nu sunt susceptibile de a produce vecinilor nici un prejudiciu, această situație echivalează cu un refuz nejustificat, context în care, beneficiarul lucrării poate obține suplinirea acordului vecinilor, pe cale judecătorească, procedură care presupune formularea unei acțiuni în justiție având ca scop pronunțarea unei hotărâri judecătorești prin care să fie suplinit acordul vecinilor respectivi.
Într-un astfel, de context, anterior demarării procedurilor judiciare, recomandăm comunicarea unei notificări prin care să le prezentați vecinilor, proiectul tehnic al lucrărilor și să le solicitați acordul cu privire la lucrările care urmează a fi efectuate.
Pentru ca interesele dvs. să fie reprezentate în mod corespunzător, un avocat specializat din cadrul casei noastre de avocatură vă poate oferi cele mai bune sfaturi în vederea atingerii finalității dorite.
Articol redactat de avocat Hedeșiu Ioana
Echipa Saucă&Partners