Orice salariat (lato sensu) care se deplasează în interes profesional, la solicitarea angajatorului său, are dreptul la plata cheltuielilor de cazare, de transport, de masă și separat, dreptul la plata unei indemnizații (,,diurnă”).
Indemnizațiile urmăresc acoperirea disconfortului creat de scoaterea din mediul obișnuit al salariatului (un prejudiciu ,,moral”) și nu acoperirea cheltuielilor materiale generate de plecare.
În noțiunea de ,,salariat”, conform Codului Fiscal, intră mai multe categorii de persoane care prestează muncă în baza a diferite raporturi contractuale:
- salariații din cadrul firmei;
- administratorii, menționați în actul constitutiv sau în contractul de administrare/mandat;
- directorii care activează în baza unui contract de mandat;
- managerii, în baza contractului de management.
Diurna se acordă pe zile calendaristice, nu lucrătoare, atât pentru deplasări în țară, cât și în afara țării, utilizându-se specii diferite ale acesteia.
Așadar, diurna se acordă pentru întreaga perioadă a deplasării, indiferent dacă angajatul în timpul deplasării se află în starea de repaus săptămânal.
Modul în care diurna este utilizată de către angajat nu trebuie justificat în vreun fel în fața angajatorului, aceasta fiind asimilată venitului salarial.
Valoarea diurnei se stabilește prin contractul colectiv de muncă, prin regulamentul intern sau prin contractul individual de muncă, angajatorul nefiind obligat să se încadreze în valoarea neimpozabilă stabilită de Codul Fiscal.
Este recomandat ca diurna să se achite înainte de efectuarea deplasării, prin transfer bancar, însă aceasta poate fi acordată și în numerar. Modul de achitare este particular, potrivit prevederilor negociate ale contractul colectiv de muncă, regulamentului intern sau contractului individual de muncă.
ALTE ASPECTE IMPORTANTE:
- Salariatul NU va avea dreptul să primească tichete de masă pe perioada cât primește diurnă;
- Indemnizația de mobilitate NU poate fi cumulată cu diurna, ambele fiind acordate în baza disconfortului creat de aflarea în mișcare;
- Diurna se acordă doar în cazul în care delegarea se realizează într-o localitate situată la o distanță mai mare de 5 km de localitatea în care salariatul își are locul permanent de muncă;
- Pentru deplasările interne diurna se acordă pentru perioade mai mari de 12 ore/zi;
- În cazul deplasărilor externe, pentru perioadele care depășesc 12 ore, se acordă diurna în proporție de 100% din valoarea stabilită prin contractul colectiv de muncă, prin regulamentul intern sau prin contractul individual de muncă iar pentru deplasările care nu depășesc 12 ore se acordă diurna în proporție de 50% din valoarea stabilită prin contractul colectiv de muncă, prin regulamentul intern sau prin contractul individual de muncă.
Pentru a aflat modalitatea de calcul a diurnei în 2023 conform prevederilor fiscale actuale, vă invităm să ne urmăriți în continuare.