Modalitatea de împărțire a bunurilor foștilor soți după finalizarea procesului de divorț
Cum se impart bunurile foștilor soți după divorț?
Partajul este procedura juridică prin care bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt împărțite între foștii soți.
Partajul poate avea loc:
- de comun acord, la notar, dacă foștii soți sunt de acord asupra modului de împărțire al bunurilor imobile și mobile;
- în instanță, dacă există neînțelegeri cu privire la modalitatea de împărțire a acestor bunuri.
Din punct de vedere legal, divorţul produce efecte atât în ceea ce priveşte raporturile nepatrimoniale dintre soţi, cât şi în ceea ce priveşte raporturile patrimoniale dintre soţi.
Unul dintre efectele privitoare la raporturile patrimoniale dintre soţi vizează încetarea regimului matrimonial dintre aceştia, cu consecinţa lichidării acestuia, această posibilitate fiind în mod expres stipulată de Codul Civil în cadrul art. 357.
Potrivit art. 339, art. 343 şi art. 357 din Codul civil , bunurile dobândite în timpul căsătoriei de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale soţilor, iar cota ce se cuvine fiecăruia în ipoteza partajării regimului comunității legale se determină pe baza contribuţiei fiecăruia dintre soți atât la dobândirea acestor bunuri, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune.
Conform art. 357 alin. (2) Cod Civil prezumţia că ambii soţi au contribuit în cote egale la dobândirea bunurilor comune operează numai în lipsa unor probe din care să rezulte că aportul unuia dintre ei a fost mai mare decât al celuilalt.
Va explicam in cadrul unei consultații online sau în cadrul biroului nostru ce presupune o procedura de partaj, cât timp durează și care sunt costurile.
Contactează-ne la telefon: 0756348899 sau pe email : info@sauca.ro pentru a programa p consultanță juridică și pentru a găsi cea mai bună soluție pentru situația ta.