Ce înțelegem prin vicii ascunse în cazul contractului de vânzare?
Viciile ascunse sunt acele defecte ale bunului ce face obiectul vânzării care, la data predării, nu puteau fi descoperite fără asistență de specialitate de către un cumpărător prudent și diligent.
Spre exemplu, pot fi considerate vicii ascunse problemele de infrastructură a unui imobil sau rugina unui autovehicul, care a fost acoperită cu vopsea, special pentru a păcăli cumpărătorul în momentul vânzării.
Astfel, vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuințării pentru care este destinat sau care îi micșorează în așa măsură întrebuințarea sau valoarea, încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar mai fi cumpărat sau ar fi dorit ca prețul plătit să fie unul semnificativ mai mic.
Pentru ce vicii garantează vânzătorul cumpărătorul?
Pentru a putea fi angajată răspunderea vânzătorului este extrem de important ca viciul despre care este vorba să fie unul ascuns și nu unul aparent. Un viciu aparent este un viciu ușor observabil, care poate fi descoperit la o simplă analiză a unui cumpărător prudent și diligent.
Deseori, în practică se invocă în mod eronat ca reprezentând vicii ascunse, spre exemplu, piesele uzate, care nu mai funcționează corespunzător, a unei mașini folosite pentru o perioadă îndelungată de timp.
Acest viciu este considerat de către instanțele de judecată ca fiind un viciu aparent, datorită perioadei îndelungate de timp în care mașina a fost utilizată, motiv pentru care, un cumpărător prudent și diligent nu se poate aștepta ca autovehiculul care face obiectul vânzării să se prezinte din punct de vedere tehnic ca și în prima zi de funcționare. Un alt caz de viciu aparent, dar în cazul acesta cu privire la un bun imobil, îl reprezintă igrasia de pe pereți, care este vizibilă. Totuși, aceasta constituie viciu ascuns în cazul în care vânzătorul a recurs la manopere dolosive pentru a le ascunde, cum ar fi acoperirea cu un strat de vopsea special pentru mascarea igrasiei.
De asemenea, în cazul vânzărilor ca urmare a executării silite, vânzătorul nu răspunde pentru vicii ascunse.
În cazul în care ai încheiat recent un contract de vânzare și ați descoperit ulterior vicii ascunse ale bunului achiziționat, echipa Saucă&Partners, formată din 5 avocați cu peste 18 ani în domeniul juridic vă pot ajuta cu introducerea unei acțiuni împotriva vânzătorului, catre trebuie să răspundă, conform prevederilor care reglementează garanția contra viciilor ascunse datorată de către vânzător.
Ce poate obține cumpărătorul în cazul introducerii unei acțiuni în fața instanței de judecată?
Într-o astfel de situație, cumpărătorul are mai multe opțiuni la îndemână printre care se numără:
- Înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia,
- Înlocuirea bunului cu un bun de același fel, dar lipsit de vicii,
- Reducerea corespunzătoare a prețului,
- Rezoluțiunea vânzării, care este cel mai grav remediu pus la îndemâna cumpărătorului pentru că presupunea desfacerea contractului și restituirea prestațiilor efectuate în baza contractului supus rezoluțiunii.
Ai nevoie de un avocat specializat în dreptul civil?
Echipa Saucă&Partners te poate ajuta. Cu peste 18 ani experiență în domeniul juridic, avocații Saucă&Partners vă stau la dispoziție în ceea ce privește redactarea contractului de vânzare, dar și soluționării problemelor juridice în fața instanței de judecată, care decurg din executarea acestuia.
Contactează-ne la telefon: 0756348899 sau pe email : info@sauca.ro