Ce este de făcut în situația în care chiriașul nu respectă regulile prevăzute în contractul de închiriere a locuinței?
Contractul de închiriere a locuinței este unul dintre cele mai folosite contracte din dreptul contemporan, reprezentând o specie a contractului de locație. Datorită importății pe care o reprezintă în practică, legiuitorul l-a reglementat distinct prin intermediul Legii nr. 114/1996.
Potrivit art. 21 din acest act normativ închirierea locuințelor se face pe baza acordului dintre proprietar și chiriaș, consemnat printr-un contract scris, care se va înregistra la organele fiscale teritoriale. Printre clauzele contractuale trebuie să se regăsească:
- Adresa locuinței care face obiectul contractului,
- Valoarea chiriei lunare, regulile de modificare ale acesteia și modul de plată,
- Suma plătită în avans în contul chiriei,
- Data intrării în vigoare și durata,
- Persoanele care vor locui împreună cu titularul contractului,
- Obligațiile părților, adică atât cele ale locatorului cât și ale chiriașului.
În momentul încheierii unui contract de închiriere a locuinței este foarte important ca toate aceste obligații să fie menționate în contract în mod expres, sub forma unor clauze contractuale. Echipa Saucă&Partners, formată din 5 avocați cu peste 18 ani experiență în domeniu vă pot ajuta cu redactarea și depunerea contractului la organele fiscale locale.
În ce situații putem cere rezilierea contractului de închiriere în calitate de proprietar al locuinței?
Rezilierea contractului de închiriere se poate face înainte de termenul stabilit, spre exemplu, în situația în care chiriașul nu plătește chiria pentru o durată de cel puțin 3 luni consecutiv. În această situație, deși sancțiunea care intervine este practic desfacerea contractului de închiriere, obligațiile celor 2 părți rămânând fără cauză în această situație, plata chiriei pentru lunile în care aceasta nu a fost efectuată rămâne în continuare o creanță certă, lichidă și exigibilă, motiv pentru care fostul chiriaș nu poate invoca încetarea prematură a contractului ca motiv de neîndeplinire a obligațiilor sale, obligația sa fiind una valabilă și scadentă.
De asemenea, proprietarul locuinței ce face obiectul contractului de închiriere poate cere rezilierea acestui contract în cazul în care chiriașul a pricinuit însemnate stricăciuni locuinței, clădirii în care este situată, instalațiilor, precum și oricăror alte bunuri aferente lor. O altă ipoteză în care locatorul își poate exercita acest drept de denunțare unilaterală a contractului este situația în care locatarul, adică chiriașul, înstrăinează, fără drept, părți ale locuinței ce face obiectul închirierii sau ale clădirii care se află în proprietate comună cu ceilalți colocatari ale clădirii în care se află imobilul respectiv.
O ipoteză extrem de importanță în care proprietarul locuinței poate cere rezilierea contractului este cea în care chiriașul are un comportament care face imposibilă conviețuirea sau împiedică folosirea normală a locuinței. Cu titlu de exemplu, printre aceste comportamente se pot regăsi:
- Injurii aduse celorlalți colocatari;
- Zgomot excesiv atât în timpul orelor de liniște cât și în afara acestora;
- Mizeria excesivă provocată în spațiile comune;
- Blocarea în mod frecvent a căilor de acces către spațiile comune ale clădirii cum ar fi grădina acesteia, etc.
În cazul în care contractul de închiriere a fost reziliat ca urmare a îndeplinirii uneia dintre aceste condiții, iar chiriașul refuză părăsirea locuinței ce a făcut obiectul contractului de închiriere, vă puteți adresa instanței de judecată pentru evacuarea chiriașului.
Datorită faptului că acest contract este extrem de răspândit în practică, acesta naște multe provocări în ceea ce privește executarea conformă a acestuia, precum și momentul în care încetează.
În cazul în care vă regăsiți într-o asemenea situație, echipa Saucă&Partners este formată din 5 avocați specializați, cu peste 18 ani de experiență în domeniu, care vă pot ajuta cu soluționarea acestei probleme juridice.
Ne poți contacta la nr. de telefon: 0756.348.899 sau la adresa de e-mail: info@sauca.ro.