Ghid pentru negocierea unui Contract Colectiv de Muncă (CCM)
Etapele negocierii CCM
-
Pregătirea negocierilor
- Anunțarea intenției de negociere: Angajatorul trebuie să informeze salariații că negocierea CCM este obligatorie și trebuie organizată. Salariații trebuie să își aleagă reprezentanții in procedura de negociere colectivă.
- Alegerea reprezentanților: Reprezentanții salariaților sunt aleși prin vot de către cel puțin jumătate plus unu din numărul total de angajați (de ex., dacă sunt 30 de angajați, 16 trebuie să voteze pentru alegerea reprezentanților). Vârsta minimă pentru a fi reprezentant este 18 ani. Nu pot să fie aleși ca fiind reprezentanți ai salariaților cei ce dețin funcții de conducere. Mandatul reprezentantilor nu poate sa fie mai mare de 2 ani.
-
Inițierea negocierilor
- Invitația la negociere: Oricare dintre părți poate iniția negocierea printr-o invitație scrisă, care trebuie să includă data, ora și locul de începere a negocierilor.
- Termenul de notificare: Dacă angajatorul face invitația, aceasta trebuie transmisă cu cel puțin 15 zile înainte de începerea negocierilor.
- Dacă există deja un contract colectiv de muncă, inițierea se va face cu cel puțin 60 de zile înaintea expirării CCM aplicabil în prezent.
- Confirmarea invitației: Partea invitată trebuie să confirme primirea invitației și acceptarea/ refuzul participării. Dacă nu se confirmă, se consideră că partea a refuzat negocierea.
-
Negocierea efectivă
- Durata negocierii: Negocierea poate dura maximum 45 de zile, dar poate fi extinsă prin acordul părților.
- Începerea negocierilor: Prima ședință de negociere marchează începerea efectivă a procesului. Se va încheia un proces-verbal care va include:
- Membrii echipelor de negociere și numele acestora.
- Persoanele care vor semna CCM.
- Durata maximă stabilită pentru negocieri.
- Locul și data următoarelor ședințe.
- Dovada reprezentativității sindicatului sau a reprezentanților angajaților.
-
Semnarea și încheierea CCM
– După finalizarea negocierilor, se întocmește dosarul care conține CCM-ul și toate actele semnate pe durata negocierilor.
– CCM-ul se încheie pe o perioadă de minim 12 luni și maxim 24 luni, iar prelungirea poate fi făcută o singură dată, pentru cel mult 12 luni.
-
Înregistrarea CCM
- La nivel de unitate: CCM-ul trebuie depus la Inspecția Muncii (ITM).
-
Refuzul înregistrării
– În cazul în care CCM-ul nu îndeplinește condițiile legale, acesta va fi respins de autoritățile competente. Părțile pot solicita instanței de judecată să decidă asupra înregistrării, în conformitate cu Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.
Acest ghid sintetizează etapele negociării și procedurile legale pentru încheierea unui contract colectiv de muncă. Este important ca toate părțile implicate să urmeze pașii legali pentru a asigura un proces corect și eficient.
Cauți un avocat specializat în negocierea contractelor colective de muncă?
Pentru a beneficia de o asistență juridică profesionistă în procesul de negociere colectivă și pentru a vă asigura că toate etapele sunt respectate conform legii, nu ezitați să ne contactați. Suntem aici pentru a vă ghida și reprezenta interesele cu profesionalism!
Ne puteți suna la telefon: 0756.348.899 sau ne puteți trimite un e-mail: info@sauca.ro.