Divorțul în România pentru cetățenii cu reședința în străinătate
Divorțul la distanță este acel divorț pronunțat în absența unuia sau a ambilor soți, datorită faptului că unul sau ambii soți locuiesc în străinătate.
Daca va aflati in strainatate si nu vreti sa va deplasati in Romania pentru a putea divorta, un avocat va poate ajuta in acest sens. Pe langa imputernicirea avocatiala, avocatul mai are nevoie si de o procura autentica notarială pentru a va putea reprezenta interesele in fata instantei de judecata.
Astfel, este necesara intocmirea unei procuri pentru ca avocatul sa poata sa va reprezinte in fata instantei de judecata. Atunci când locuiți în afara țării, nu este ușor să vă înfățișați în timp util la toate termenele legale stabilite de către instanță. De aceea, există o formulă simplificată prin care cetățenii români care lucrează și sunt stabiliți în străinătate pot divorța în România de la distanță.
Pe langa aceasta procura autentica notariala, va trebuie sa ii puneti la dispozitia avocatului dvs. si un document care sa ateste dovada resedintei dvs. in strainatate. Dovada resedintei in strainatate poate fi contractul de munca, contractual de chirie unde locuiti, o adresa de la Primaria orașului unde locuiti etc.
Potrivit art. 1081 din Codul de procedura civila, Instantele judecatoresti romane sunt competente sa judece cererile de divort, daca la data introducerii cererii reclamantul domiciliaza pe teritoriul Romaniei de cel putin un an, precum si procese intre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre ele este cetatean roman.
Pentru asistență de specialitate în procedura divorțului cu cetateni romani care locuiesc în străinătate, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro, program de lucru L-V de la 09:00 la 18:00.