Ce este hărțuirea morală la locul de muncă?
Potrivit definiției date în cadrul Ordonanței nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, constituie hărţuire morală la locul de muncă şi se sancţionează disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia.
Printre aceste comportamente se pot regăsi:
- Conduita ostilă sau nedorită;
- Comentarii verbale;
- Acțiuni și gesturi etc.
Tocmai din acest motiv, Guvernul a adoptat în octombrie 2023 Metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și hărțuirea morală la locul de muncă, care pun în sarcina angajatorilor anumite obligații cu privire la salariații acestora.
Ce obligații sunt în sarcina angajatorilor cu privire la prevenirea și combaterea hărțuirii morale la locul de muncă?
În urma adoptării acestei metodologii, angajatorii au obligația de a respecta prevederile acesteia și să adopte un Ghid după modelul prevăzut în cuprinsul acesteia.
Companiile private au obligaţia creării şi implementării unui cadru unitar şi coerent în ceea ce priveşte atât integrarea perspectivei de gen, cât şi prevenirea, combaterea şi gestionarea situaţiilor de hărţuire pe criteriul de sex şi hărţuire morală la locul de muncă prin introducerea de măsuri care să vizeze:
- Modalitățile de analiză, gestionare și soluționare a cazurilor de hărțuire sexuală și a hărțuirii morale la locul de muncă;
- Prevenirea actelor de hărțuire, ca urmare a soluționării cazului la nivelul angajatorului;
- Stabilirea rolului și responsabilităților concrete, atât în sarcina angajatorului cât și a salariatului.
Fiecare angajator trebuie să asigure existența unei Persoane responsabile sau a unei Comisii de soluționare a plângerilor/sesizărilor, numită prin act administrativ al conducătorului angajatorului, care se vor ocupa cu soluționarea plângerilor formale.
Ce proceduri avem la dispoziție în cazul în care suntem victimele hărțuirii morale la locul de muncă?
În cazul unei posibile hărțuiri morale la locul de muncă, putem adopta procedura informală sau procedura formală, fără ca adoptarea, în primă fază, a procedurii informale să ducă la imposibilitatea accesării celeilalte proceduri.
În cazul procedurii informale, angajaţii care sunt supuşi hărţuirii ar trebui, dacă este posibil, să informeze presupusul hărţuitor că percep comportamentul în cauză drept nedorit şi deranjant. În cazul în care presupusul hărțuitor nu poate fi anunțat în mod direct, angajatul supus hărțuirii are posibilitatea de a se adresa unui superior ierarhic al presupusului hărțuitor.
Procedura formală presupune depunerea plângerii/sesizării Persoanei responsabile sau Comisiei de către victima hărțuirii. Plângerea se poate face în formă scrisă, olograf sau electronic, asumată de către victimă prin semnătură, sau verbal, în urma sesizării fiind întocmit un proces-verbal. Ulterior va fi întocmit raportul de caz și ancheta în timpul căreia se vor lua declarații atât de la victimă, cât și de la posibilul hărțuitor,pentru a putea fi soluționată plângerea.
Există posibilitatea de a formula plângeri și la alte instituții în cazul în care suntem victimele hărțuirii la locul de muncă?
Un angajat care a fost supus hărțuirii nu este limitat la cele 2 proceduri mai sus detaliate, el putând sesiza și alte instituții cu competență în domeniul hărțuirii. Aceste instituții sunt:
- Inspectoratul teritorial de muncă;
- Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării;
- Instanțele de judecată.
Cauți un avocat specializat în dreptul muncii și litigii de muncă?
Un avocat bun de dreptul muncii îți poate oferi sprijin juridic cu privire la concediere, salarii compensatorii, hărțuirea morală la locul de muncă, anularea unei proceduri de concediere colectivă, asistenta la cercetare disciplinară.
Ne poti suna la telefon: 0756.348.899 sau ne poți trimite un email: info@sauca.ro