Program de vizită progresiv al minorului
Stabilirea unui program de vizitare al copilului în cazul în care părinții divorțează este un aspect important pentru a se proteja interesul superior al minorului. De asemenea, programul de vizită în favoarea minorului reprezintă un aspect foarte important pentru ca parintii sa mentina o legatura sanatoasa cu minorul chiar daca nu locuieste impreuna cu acesta.
In cadrul prezentului articol vom prezenta solutia privind un program de vizita progresiv atunci can copilul minor are o varsta destul de frageda. Atunci cand parintele nerezident doreste sa pastreze legaturile personale cu minorul, trebuie sa avem in vedere faptul ca acesta trebuie sa fie potrivit cu varsta acestuia.
După ce parintii se separa, este pentru interesul superior al minorului ca ambii parinti sa petreaca timp cu minorul, însă asa cum bine am precizat anterior trebuie sa tinem cont si de varsta pe care o are copilul. Mai mult, există situatii în care unul dintre parinti nu a fost deloc implicat in creșterea si educarea minorului sau poate implicarea acestuia a fost una foarte mica.
De ce este bine să existe un program de vizită care sa fie adaptate nevoilor copilului și ce inseamnă acest program de vizită progresiv?
Stabilirea unui program de vizita progresiv presupune de fapt sa se stabileasca un anumit program de vizita pana la implinirea anumite varste a minorului, prin vizite mai scurte sau doar pe timpul zilei pentru ca parintele nerezident sa stabilesca o baza a relatiei cu minorul pana la acel moment cand va avea un program de vizita care sa ii permita sa tina copilul peste noapte pe perioade indelungate.
Programul de vizita progresiv este bine sa existe intrucat minorul nu se va simti stresat, minorul care are o varsta frageda nu va fi nevoit sa fie intr-un mediu nou. Minorul are nevoie de stabilitate, mai ales în ceea ce priveşte sentimentul apartenenţei la un anumit mediu familial şi la un anumit cămin.
Practica judiciară este in favoarea adoptarii acestui tip de program de vizita in mod progresiv întrucât reprezintă cea mai potrivita solutie in cazul in care unul dintre părinți NU a fost implicat aproape deloc în viața minorului.
Legea nr. 272/2004, mai precis art. 19 alin. (1) statuează că orice copil care a fost separat de ambii părinţi sau de unul dintre aceştia printr-o măsură dispusă în condiţiile legii are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu ambii părinţi, cu excepţia situaţiei în care acest lucru contravine interesului superior al copilului, iar conform art. 36 alin.1 şi 2 din aceeaşi lege, ambii părinţi sunt responsabili pentru creşterea copiilor lor, iar exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor de către aceştia trebuie să se subordoneze acestui interes superior.
Un avocat specializat din cadrul casei de avocatură Saucă&Partners, te poate ajuta cu privire la procesul tău de dreptul familiei și îți poate oferi consultanță juridică pentru a finaliza procesul cu succes.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.
Pentru asistență de specialitate în procedurile de dreptul familiei, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro