Unde vor locui copii dupa divort?
Aceasta intrebare este foarte frecvent intalnita atunci cand sotii vor sa divorteze insa nu stiu ce sa faca cu copii minori, unde sa stabileasca locuinta copiilor minori.
Atunci cand discutam despre locuinta copiilor minori este doua situatii diferite si anume
- Locuinta copiilor minori pentru situatia parintilor care sunt in concubinaj
- Locuinta copiilor minori pentru situatia parintilor casatoriti/divortati
Locuinta copiilor minori pentru situatia parintilor care sunt in concubinaj
Pentru concubini, dupa ce acestia se despart si se inteleg cu privire la copii minori nu mai este necesar a se demara un proces pe rolul instantei de judecata. Insa, daca nu se inteleg intervine instanta de judecata in acest sens pentru a se stabili unde va fi locuinta copiilor minori.
Locuinta copiilor minori pentru situatia parintilor casatoriti/divortati
In acest caz, diferenta fata de situatia parintilor concubini este aceea a faptului ca odata cu cererea de divort potrivit prevederilor art. 919 alin (2) din Codul de procedură civila, instanta de judecata se va pronunta si asupra capatului de cerere privind locuinta copiilor minori chiar daca nu s-a solicitat prin intermediul cererii de chemare in judecata. Practic, chair daca nu solicitati acest lucru instanta de judecata vă va pune in vedere acest aspect.
De ce criterii tine cont instanta de judecata atunci cand stabileste locuinta copiilor minori?
Instanta de judecata va decide unde va fi locuinta copiilor minori in functie de mai multe criterii care sunt redate chiar la art. 396 din Codul Civil și anume:
- Interesul superior al minorului
- Concluziile raportului de ancheta psihosociala
- Invoiala parintilor
- Dorinta copilului care a implinit varsta de 10 ani, fiind obligatoriu ca instanta de judecata sa il audieze
- Conditiile de trait ale parintelui care va locui impreuna cu minorul
- Stabilitatea si continuitatea locuintei
- Mai multe alte criterii in functie de fiecare situatie particulara
Daca instanta de judecata pronunta o hotarare cu privire la locuinta copilului minor aceasta este definitiva pana la majoratul copilului?
Nu. Locuința se poate schimba de la un părinte la altul, daca s-au modificat imprejurarile care au condus la stabilirea initiala a locuintei. Practic se va face o cerere de modificare a locuintei minorului.
Se poate stabili ca locuința copilului să fie la alte persoane decât părinții lui?
Rspunsul este DA. Aceste cazuri sunt intalnite in mod exceptional si trebuie sa se tina mereu seama de interesul superior al minorului.
Un avocat specializat din cadrul casei de avocatură Saucă&Partners, te poate ajuta cu privire la procesul tău de dreptul familiei și îți poate oferi consultanță juridică pentru a finaliza procesul cu succes.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.
Pentru asistență de specialitate în procedurile de dreptul familiei, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro