Ieșire din țară cu minorul
Mulți clienti apelează la noi cu întrebarea “ Cum putem iesi din tara cu minorul daca celălalt părinte nu este de acord?”
Raspunsul la aceasta intrebare este unul simplu și anume cu ajutorul unei hotarari judecatoresti care se va da de către instanta de judecată.
Potrivit art. 23 alin. (2) din Legea nr. 272/2004, deplasarea copiilor în străinătate se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, în timp ce art. 31 alin. (3) din Legea nr. 248/2005 atestă că ieșirea din România a minorilor, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-și exprima voinţa, se permite numai după soluţionarea neînţelegerilor de către instanţa de judecată.
Mai mult decat atat, art. 263 din Codul Civil prevede faptul că: „(1) Orice măsură privitoare la copil, indiferent de autorul ei, trebuie să fie luată cu respectarea interesului superior al copilului. (2) Pentru rezolvarea cererilor care se referă la copii, autorităţile competente sunt datoare să dea toate îndrumările necesare pentru ca părţile să recurgă la metodele de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă.
Astfel, parintele care doreste sa iasa din tara cu minorul se va adresa instantei de judecata cu o cerere de suplinire consimtamant al parintelui care nu este de acord.
Care este instanța de judecată care va soluționa astfel de cereri?
Procesul este de competența Judecătoriei unde locuiește în fapt minorul. Astfel, chiar dacă dvs. în calitate de reclamant aveți domiciliul în cartea de identitate în Oradea, iar de fapt locuiți împreună cu minorul în Timișoara instanța de judecată competentă va fi Judecătoria Timișoara.
Care sunt motivele pe care le pot invoca pentru ca instanța de judecată să soluționeze cererea formulate?
Judecătorul va aprecia motivul deplasării minorului în altă țară întrucât se va ține cont de interes superior al minorului. Așadar, părintele poate călători cu minorul doar pe baza unor motive bine întemeiate.
Dacă aveți autoritate părintească exclusivă asupra minorului ( custodie exclusivă) mai aveți nevoie de acordul celuilalt părinte pentru a putea ieși cu minorul din țară?
Răspunsul este NU, nu veți mai avea nevoie întrucât autoritatea părintească exclusivă este obținută din motive bine întemeiate, astfel cum este prevăzut chiar și în Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
De fiecare dată când doresc să ies din țară cu minorul celălalt părinte trebuie să își dea acordul?
Răspunsul este NU, nu este necesar de fiecare dată acest lucru. Dacă vă adresați instanței de judecată cu o cerere pentru suplinire consimțământ acord pentru a putea ieși din țară cu minorul, recomandat ar fi să solicitați acest lucru pe durata maximă de 3 ani. Astfel, nu se poate obține o durată mai mare de 3 ani.
Putem solicita și acordul celuilalt părinte de a face minorului pașaport?
Răspunsul este DA, prin aceeași cerere de chemare în judecată puteți solicita și acordul celuilalt părinte necesar pentru a face pașaport minorului.
Echipa noastră de avocați oferă servicii de consultanță juridică de dreptul familiei, cât și servicii de reprezentare a clientului în litigiile de dreptul familiei cu privire la situația privind minorul.
Dacă doriți mai multe informații cu privire la procedurile de dreptul familiei, un avocat specializat din cadrul echipei Saucă&Partners vă poate ajuta cu cele mai bune sfaturi și vă poate oferi asistență și reprezentare în inițierea unui demers juridic pe rolul instanțelor judecătorești.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.
Pentru asistență de specialitate în procedurile de dreptul familiei, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro