Cum contestăm o clauză abuzivă inserată în contractele cu consumatorii?
Deseori clienții ne întreabă cum putem proceda în situația în care aveți inserat în contractul dumneavoastră de credit o clauză abuzivă?
Pentru stabilirea caracterului abuziv al unei clauze contractuale trebuie avute în vedere dispoziţiile Legii nr.193/2000, care transpune în dreptul intern Directiva 93/13/CEE, care stabileşte la art. 4 alin. 2 din Directiva 93/13/CEE.
Astfel, Directiva statuează că o condiție contractuală care nu s-a negociat individual se consideră ca fiind abuzivă, dacă în contradicție cu condiţia de bună-credință, provoacă un dezechilibru semnificativ între drepturile si obligațiile părților care decurg din contract, în detrimentul consumatorului.
Art. 3 din Directivă oferă două criterii de definire a clauzei abuzive:
- pe de o parte, contrarietatea sa faţă de exigenţele bunei credinţe;
- iar de cealaltă parte dezechilibrul semnificativ pe care-l creează, în detrimentul consumatorului, în relaţia contractuală a acestuia cu profesionistul.
Daca si dumneavoastră aveți inserat în contract o astfel de clauză aveți dreptul de a formula o acțiune în constatare a clauzelor abuzive, prin care se solicită Instanței de judecată constatarea caracterului abuziv al clauzei din contratul de credit, precum și restituirea sumelor achitate cu acest titlu.
Important de mentionat faptul ca, o astfel de actiune este scutită de taxă de timbru conform art. 29 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 80/2013 privind taxele de timbru judiciar, „Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acțiunile și cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare și extraordinare, referitoare la: (…) f) protecția drepturilor consumatorilor, atunci când persoanele fizice și asociațiile pentru protecția consumatorilor au calitatea de reclamant împotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile și interesele legitime ale consumatorilor.”
În cazul în care aveți câștig de cauză, ulterior se vor recupera și cheltuielile de judecată ( onorariul avocațial ), după finalizarea procesului.
Concluzii:
- Te putem ajuta cu consultanță juridică și să identificăm dacă îndeplinești condițiile necesare pentru a formula o acțiune în anulare clauze abuzive în contractul pe care l-ai încheiat;
- De asemenea, ne ocupăm pentru tine cu profesionalism de tot ce presupune redactarea și trimiterea cererii de chemare în judecată, asistența și reprezentarea legală în fața instanțelor de judecată ;
- Ne poți contacta la la nr. de telefon: 0756.348.899 sau la adresa de e-mail: info@sauca.ro;
Atașăm o Decizie recentă de speță, instanța a admis acțiunea noastră în contestare clauze abuzive, stabilind caracterul abuziv şi nulitatea absolută a clauzelor inserate în respectivul contract de credit, clauze inserate împotriva clientului nostru persoană fizică.