ȘTII CÂTE SALARII COMPENSATORII AI DREPTUL SĂ CERI?
Pe parcursul derulării raportului de muncă, trebuie să știi că pot apărea situații neprevăzute, respectiv situații în care angajatorul să fie nevoit să dispună încetarea contractului individual de muncă pentru motive care nu țin de responsabilitatea ta, cum ar fi declanșarea stării de insolvență, desființarea postului, renunțarea la anumiți colaboratori prin acord etc.
Propunerea unui acord de încetare a contractului individual de muncă, însoțită de promisiunea câtorva salarii compensatorii este o practică frecventă în rândul angajatorilor.
În astfel de situații, deși angajatorul îți poate oferi salarii compensatorii, totul depinde de tine și cât de pregătit ești să parcurgi această etapă astfel încât în urma negocierilor directe cu angajatorul să obții suma potrivită așteptărilor tale.
Din lectura acestui articol vei afla ce înseamnă salariile compensatorii și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a beneficia de ele în cuantumul lor maxim.
_____________________________________________________________________________________________________________________
Ce sunt salariile compensatorii ?
______________________________________________________________________________________________________________________
În România, legislaţia care prevede cele mai multe detalii despre concediere şi salariile compensatorii este Codul Muncii. Astfel, în baza articolului 65 din Codul muncii se stabilesc următoarele : “(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătura cu persoana acestuia. (2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.”
În cazul concedierii unui salariat pentru motive care nu stau în puterea și responsabilitatea acestuia, angajatorul poate să ofere o compensație. În legătură cu acest subiect, legiuitorul a stabilit în baza prevederilor art. 67 din Codul muncii, următoarele aspecte: „Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.”
Astfel, plecând de la această reglementare, se observă în acest caz, intenția legiuitorului de a oferi angajatorului din mediul privat prerogativa de a acorda sau nu salarii compensatorii la momentul încetării raportului de muncă cu persoanele salariate pentru motive care nu țin de responsabilitatea acestora.
Așadar, în timp ce în mediul de stat, există o reglementare destul de clară cu privire la situațiile în care se pot oferi salarii compensatorii în caz de concediere, iar acestea sunt stipulate mai ales prin contractele colective de muncă (des întâlnite în acest caz), în mediul privat nu există norme imperative care să impună angajatorului să acorde salarii compensatorii, întrucât prin folosirea sintagmei „salariații pot beneficia de compensații”, rezultă că legiuitorul a lăsat la latitudinea angajatorului acordarea acestui beneficiu.
Cu toate acestea, în măsura în care angajatorul din mediu privat optează pentru acordarea acestor beneficii iar acestea sunt prevăzute în documentele legale de angajare (contract individual de muncă, Regulament de Ordine Interioară, contract colectiv de muncă), atunci angajatorul va fi ținut să respecte obligațiile asumate în baza acestor documente.
Cu titlu de consecință, dacă urmează să ți se desfiinţeze postul sau să fii disponibilizat din motive care nu ţin de tine şi de prestanța ta la muncă, atunci este bine să ceri unul sau mai multe salarii compensatorii. Înainte de a face asta, însă, ţine cont de prevederile din contractul tău de muncă şi de prevederile legale.
Unul sau mai multe salarii compensatorii te pot ajuta în tranziţia către un nou loc de muncă, aşa că încearcă să-ţi exerciţi acest drept.
În ceea ce privește cuantumul sumelor care pot fi obținute, trebuie precizat faptul că în general angajatorul în conținutul documentelor legale de angajare propune o limită minimă și o limită maximă, astfel încât părțile să poată negocia liber cu privire la valoarea concretă a acestora.
____________________________________________________________________________________________________________________
Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a beneficia de salariile compensatorii în cuantumul maxim?
_____________________________________________________________________________________________________________________
Primul pas pe care trebuie să-l faci este să studiezi cu atenție prevederile Contractului individual de muncă, ale Regulamentului de Ordine Interioară, precum și cele ale Contractului Colectiv de muncă, întrucât în conținutul acestor documente cu siguranță vei găsi informațiile care te interesează cu privire la plata salariilor compensatorii.
Următorul pas este să dai o interpretare corectă reglementărilor cuprinse în documentele legale de angajare. Astfel, în măsura în care interpretarea prevederilor din documentele ante-menționate îți dă bătăi de cap, îți sugerez să apelezi la serviciile unui avocat care va avea rolul de a-ți forma o strategie de negociere în raport cu angajatorul și totodată de a-ți face o analiză realistă cu privire la șansele de a obține suma cuvenită în cuantumul său maxim.
Cu toate acestea, în situația în care documentele menționate supra, nu conțin prevederi clare cu privire la plata salariilor compensatorii, trebuie să știi că angajatorul nu poate fi obligat la plata acestor salarii. Într-un astfel de context, dacă există deschidere din partea angajatorului, o negociere pe acest aspect ar putea fi purtată în mod direct și individual, oricând pe parcursul derulării raportului contractual, negociere care pentru a fi benefică, trebuie să se finalizeze prin încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă.
Cu o gestionare adecvată, salariile compensatorii pot juca un rol semnificativ în facilitarea unei tranziții profesionale reușite și în asigurarea bunăstării angajaților în perioadele de schimbare.
Salariul compensatoriu are rolul de a oferi un sprijin financiar angajaților care se confruntă cu desființarea postului. Acesta poate aduce beneficii semnificative pe mai multe planuri și îți poate oferi un confort financiar pe perioada tranziţiei tale către un nou loc de muncă.
Oricare ar fi situația, însă, asigura-te nu numai că angajatorul respectă reglementările legale, dar și că în raport cu acesta te poziționezi într-o lumină favorabilă, astfel încât, indiferent de contextul în care vei fi pus, să fii suficient de informat și să obții potențialul maxim din acea situație.
Toate aceste drepturi merită și trebuie protejate. Astfel, îți recomandăm să îți pregătești strategia din timp, astfel încât să poți beneficia de cele mai bune condiții de muncă în raport cu angajatorul.
În concluzie, cu orice problemă de natură juridică te confrunți, echipa Saucă&Partners te poate asista și reprezenta în vederea recunoașterii oricăror drepturi de natură salarială.
_______________________________________________________________________
Articol redactat de avocat colaborator Hedeșiu Ioana
SAUCĂ&PARTNERS