Indemnizația de creștere copil reprezintă un ajutor social oferit de statul român acordat în principal părinților până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap.
Cum puteți beneficia, însă de această indemnizație?
În primul rând, această indemnizație trebuie să reprezinte singura sursă de venit în perioada în care părintele decide să rămână acasă pentru a avea grijă de copil, se primește retroactiv începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dar nu mai devreme de ziua a 43-a de la data nașterii copilului, este considerată vechime în muncă, este asimilată stagiului de cotizare la pensii și de asemenea persoana care primește respectiva indemnizație rămâne în continuare asigurată la sănătate.
În anul 2022 legea s-a modificat astfel că în cazul în care ambii părinți îndeplinesc condițiile pentru a solicita concediul de creștere a copilului, cel puțin 2 luni din perioada totală a acestui concediu trebuie alocată părintelui care nu a solicitat acest drept.
Conform OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, oricare dintre părinții firești ai copilului poate beneficia de această indemnizație, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiții.
În al doilea rând, în ceea ce privește documentele necesare pentru obținerea acestei indemnizații vă aducem în vedere faptul că aceasta se acordă pe baza unei cereri, care trebuie să fie însoțită în mod obligatoriu de mai multe documente.
În cadrul echipei noastre, veți găsi un avocat specializat pe aceasta ramură de drept, care vă poate ajuta cu consultanță juridică particularizată în funcție de speța dumneavoastră, precum și cu întocmirea, verificarea a actelor anterior menționate.
Contact us:
0756.348.899, info@sauca.ro