Conform art. 424 Noul Cod Civil, dacă tatăl din afara căsătoriei nu îl recunoaşte pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotărâre judecătorească. Astfel, art. 425 dispune: „Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine copilului şi se porneşte în numele său de către mamă, chiar dacă este minoră, sau de către reprezentantul lui legal”.
În practica judiciară s-a statornicit regula că mama sau reprezentantul legal al copilului, care a pornit acţiunea în numele acestuia, nu se poate desista de acţiune, căci, pe de o parte, acţiunea, având caracter strict personal, aparţine copilului, iar, pe de altă parte, stabilirea statutului civil al acestuia, fiind în interesul copilului, nu este un drept de care mama sau altă persoană care îi reprezintă interesul să poată dispune printr-o convenţie, renunţând la dreptul atât de personal al copilului.
Ce poate să obțină mama de la tatăl copilului?
Potrivit art.428 C.civ. mama poate obține de la tatăl copilului despăgubiri. Acestea constau în plata a jumătate din:
- cheltuielile naşterii şi ale lehuziei;
- cheltuielile făcute cu întreţinerea ei în timpul sarcinii şi în perioada de lehuzie.
De asemenea mama şi moştenitorii ei au dreptul la despăgubiri pentru orice alte prejudicii, potrivit dreptului comun.
Aceste cheltuieli se pot solicita cu titlu de despăgubiri chiar şi atunci când copilul s-a născut mort sau a murit înainte de pronunţarea hotărârii privind stabilirea paternităţii.
Pentru a obține aceste despăgubiri mama este obligată să demareze acțiune în maxim 3 ani de la nașterea copilului, după această perioadă dreptul este prescris. Totodată pentru a obține aceste despăgubiri este esential ca mama să fi formulat și o acțiune pentru stabilirea paternităţii.
Care sunt avantajele formulării unei astfel de acțiuni?
Avantajele de stabilire a paternitatii se refera la anumite beneficii pe care copilul le va avea, întrucât întotdeauna se va ține cont de interesul superior al minorului.
Astfel copilul va fi trecut pe numele tatalui, pe toate actele de stare civila, in locul acelei liniute. Totodata, acesta poate beneficia de pensie de intretinere, iar pensia de întreținere este un drept pe care copilul îl are.
Beneficiile sunt si de ordin familial si psihologic, pentru ca si tatal poate cere incredintarea copilului, poate petrece timp alaturi de acesta, poate cere și un program de vizită.
Un avocat specializat din cadrul casei de avocatură Saucă&Partners, te poate ajuta cu privire la astfel de cazuri și îți poate oferi consultanță juridică pentru a finaliza procesul cu succes.