Deși în practică personalul medical s-a lovit în nenumărate rânduri de refuzul spitalelor de a achita sporul de risc epidemiologic determinat de răspândirea virusului SARS-CoV-2, pe durata stării de alertă şi de urgenţă, precum şi pentru o perioadă de 60 de zile de la data încetării stării de alertă sau de urgenţă, personalul medical a ales în final să nu rămână în pasivitate și să ceară recunoașterea și totodată acordarea acestor drepturi de natură salarială, pe cale judecătorească.
Astfel, observăm pe rolul instanțelor judecătorești numeroase soluții pronunțate în favoarea personalului medico-sanitar și cel auxiliar, în ciuda opoziției spitalelor de a recunoaște aceste drepturi salariale.
Prin urmare, deși de-a lungul timpului, ordonatorii de credite au încercat să inducă ideea că în realitate aceste sporuri stabilite în conformitate cu prevederile Anexei nr. 2 la art. unic, lit. A, pct. 9 din Hotărârea 1035/2020 ar trebui acordate în funcție de zona ( galbenă, roşie sau verde) în care îşi desfăşoară activitatea personalul medical şi cel auxiliar, instanțele judecătorești au decis că acordarea sporului covid-19 este independentă de zona unităţii spitaliceşti unde sunt îngrijiţi pacienţii covid-19, de vreme ce norma legală nu distinge și nu condiţionează desfăşurarea activităţii personalului medical într-o anumită zonă.
(a se vedea Decizia civilă nr. 1465 din 09.08.2022 pronunțată de Curtea de Apel Timișoara în dosar nr. 976/30/2021).
Cu titlu de consecință, ceea ce trebuie reținut este faptul că Sporul Covid-19 trebuie acordat, conform prevederilor legale, începând cu data de 07.04.2020, pe toată perioada stării de alertă şi încă 60 de zile de la încetarea stării de alertă, întregului personal medical și celui auxiliar care au avut atribuții care s-au circumscris evaluării și diagnosticării pacienţilor.
În susținerea acestui raționament s-a pronunțat inclusiv Curtea de Apel Cluj, care a reținut odată cu pronunțarea Deciziei civile nr. RJ 39d459392/2023 din 05.04.2023 faptul că, finalitatea prevederilor legale este acordarea sporului de risc epidemiologic întregului personal implicat în respectivele operaţiuni, tocmai în considerarea unui grad ridicat de risc derivat din implicarea în activităţile menţionate.
Pe cale de consecință, de remarcat este faptul că potrivit prevederilor art. 38 din Codul Muncii: „Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.”
Echipa Saucă&Partners vă poate asista și reprezenta în fața instanței, în vederea recunoașterii drepturilor de natură salarială, în scopul încasării sumelor de bani aferente sporul de risc epidemologic determinat de răspândirea virusului SARS-CoV-2.