Desfacerea casatoriei prin divort este un mijloc juridic prin care se pune capat existentei casatoriei pe cale judecatoreasca sau administrativa.
Atunci când soții decid să facă acest lucru, intentează o cerere de desfacere a căsătoriei.
Conform Codului Civil termenul pentru finalizarea divortului depinde de modul realizarii acestuia.
Astfel, divorțul se poate realiza în următoarele moduri:
- Divortul la notar;
- Divortul in fata ofiterului starii civile;
- Divortul pe cale judecatoreasca.
Divorțul la notar durează aproximativ 30 zile, însă este obligatorie prezentarea părților la notar. Precizez faptul că prezența la notar se va face de 2 ori.
Divorțul în fața ofițerului de stare civilă se face doar în cazul în care nu există copii minori. La fel ca și în cazul divorțului pe cale notarială durează aproximativ 30 zile.
Divorțul pe cale judecătorească diferă în funcție de tipul de divort. Astfel, dacă părțile divortează de comun acord, în mod evident, durata procedurilor va fi semnificativ mai redusă decât dacă părțile solicită desfacerea căsătoriei ca urmare a culpei uneia dintre ele.
De ce durează mai putin? Pentru acest tip de divort nu sunt necesare administrarea probelor, astfel că se termina la primul termen de judecata.
În cazul divortului din culpa soților este necesară administrarea probatoriului aspect care, în mod evident, va duce la lungirea procedurilor.
Prin urmare, un divort la instanță, prin acord, durează în medie 3-4 luni. În caz de divorț din culpa părților poate dura aproximativ 1 an în funcție de complexitatea probatoriului.
Un avocat specializat din cadrul casei de avocatură Saucă&Partners, te poate ajuta cu privire la procesul tău de dreptul familiei și îți poate oferi consultanță juridică pentru a finaliza procesul cu succes.