Divorțul de comun acord se poate face atunci când ambele părți ajung la un acord cu privire la tot ce este stipulat în cadrul cererii de desfacere a căsătoriei.
Divorțul prin acordul soților poate fi pronunțat de către instanța judecătorească indiferent de durata căsătoriei.
Divorțul se poate pronunța chiar dacă există sau nu copii minori, întrucât se are în vedere programul de relaționare și de păstrare a relațiilor personale, iar interesul superior al minorului primează întotdeauna.
Unde se pot adresa soții atunci când sunt de acord cu privire la toate capetele de cerere?
Dacă soții sunt de acord cu privire la toate capetele de cerere, aceștia se adresează:
1. Ofițerului de stare civilă
2. Notarului public
3. Instanței de judecată
Dacă soții doresc să divorțeze și se adresează ofițerului de stare civilă pot face acest lucru și dacă nu există copii minori.
Dacă soții doresc să se prezinte la notarul public pot face acest lucru însă trebuie să se prezinte de două ori. Cea de-a doua prezență va fi în termen de 30 zile de la data la care părțile au semnat inițial.
În cazul în care soții se pun de acord cu privire la toate capetele de cerere însă nu vor sau nu pot sa se adreseze notarului public sau ofițerului de stare civila, aceștia se pot adresa instanței de judecată.
Este necesar să vă prezentați la fiecare termen de judecată?
Această regulă se aplică doar în cazul soțului reclamant. Acesta trebuie să fie prezent la fiecare termen de judecată. Regula nu se aplică pentru pârât/pârâtă. Însă, chiar și în acest caz există excepții și anume cand soțul/ soția este reclamant și este plecat în străinătate.
Există vreo culpă a soților la cererea de desfacere a căsătoriei?
În cazul existenței acordului sotilor, instanta nu va stabili nici un fel de culpă a vreunuia dintre soti la desfacerea casatoriei. Nu trebuie să dovediți motivele de divoț și nu trebuie audiați martorii.
Cât durează procesul de divorț?
Acesta modalitate de divorț este cea mai simplă, divorțul pronunțându-se chiar de la primul termen de judecată, asa cum am precizat anterior.
Ca și consecință, reușita unui proces de divort prin acord este conditionată atat de implicarea si acordul celor doi soti, dar si de modul in care cei doi sunt informati si sunt pregatiti pentru efectuarea demersurilor.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate oferi cele mai bune soluții juridice pe această ramură.