În momentul actual, există două proiecte de lege, care au trecut deja de votul Parlamentului și care urmează să se aplice în curând.
Pentru a se aplica proiectul de lege, acesta TREBUIE promulgat de către Președintele Țării și trebuie și publicat și în Monitorul Oficial, așadar momentan modificările nu intră în vigoare.
Astfel, profesorii NU vor mai putea să îi mediteze pe elevii cărora le și predau la clasă. În situația în care această obligație este încălcată de către profesori, aceștia pot fi sancționați disciplinar și chiar le poate fi desfăcut contractul de muncă ca și sancțiune finală.
Conform Proiectului de Lege:
Art.169 –
(3) Pentru a asigura echitatea şi obiectivitatea în activitatea de predare-învăţare-evaluare, personalului didactic de predare îi este INTERZIS să desfăşoare activităţi de pregătire suplimentară contracost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs”
Un profesor va avea, după cum scrie în viitoarea lege, “obligaţia de diligenţă să depună eforturi pentru atingerea competenţelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă şi prin programele de învăţare remedială”.
Meditarea unui elev de la clasă va reprezenta, alături de faptele de violenţă fizică și/ sau verbală îndreptate asupra elevilor sau colegilor, manifestarea convingerilor politice, prozelitismul religios și altele, abatere disciplinară.“
Important de menționat faptul că legea nu este momentan în vigoare, acesta fiind doar un proiect din data de 05.07.2023 și că aceasta nu prevede definiția noțiunilor de activități de pregătire suplimentară și anume dacă se aplică doar în cazul meditațiilor sau și situației de after school.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate oferi cele mai bune soluții juridice.