Durata maximă a detașării transnaționale este de 24 de luni (termen special stabilit de legea specială):
,,salariat detaşat de pe teritoriul României – salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul României, care, pe o perioadă limitată de timp, dar nu mai mult de 24 de luni, conform art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, desfăşoară muncă pe teritoriul unui stat membru, altul decât cel în care îşi are sediul angajatorul prevăzut la art. 3 lit. b), sau pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, pe perioada executării contractului încheiat cu angajatorul din celălalt stat membru, astfel cum este prevăzut la art. 5 alin. (2), în cadrul prestării de servicii transnaţionale;”
Nu este permis ca elementele detașării să fie neclare, nedeterminate în concret (în special durata și indemnizația de detașare).
Tocmai acesta este specificul detașării transnaționale, perioada limitată determinată, în caz contrar considerându-se că angajatorul român nu respectă principiul concurenței loiale în piață.
Detașarea transnațională trebuie să fie acceptată de salariat prin act adițional la contractul individual de muncă, acesta înregistrându-se în Revisal, conform art. 3, alin. (2), lit. m) din Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență al salariaților.
Din punct de vedere al plății contribuțiilor sociale, este necesară întocmirea formularului A1.
Pentru condițiile de muncă prevăzute de legislația statutul în care angajatul urmează a fi detașat, trebuie să luați legătura cu întreprinderea la care se detașează.
Trebuie stabilit împreună cu contractorul din țara transfrontalieră care sunt elementele salariale/condițiile de muncă pentru un post echivalent din statul în care se detașează transnațional, ca nu cumva salariatul detașat transnațional să nu beneficieze de acestea.
Pentru indemnizația de detașare, Codul Fiscal prevede la art. 76 un plafon în limita căruia aceasta este neimpozabilă. Dacă indemnizația depășește acest plafon, strict fracțiunea care depășește va fi asimilată veniturilor salariale.
Indemnizația de detașare se acordă pentru întreaga perioadă a deplasării, indiferent dacă angajatul în timpul deplasării beneficiază de repausul săptămânal, indemnizația acordându-se pe zile calendaristice.
Modul în care indemnizația de detașare este utilizată de către angajat nu se justifică.
Indemnizația de detașare se achită de regulă înainte de efectuarea deplasării, de preferat prin transfer bancar, potrivit prevederilor regulamentului intern/contractului colectiv de muncă sau contractului individual de muncă.
Cheltuielile de transport, cazare și masă se achită separat de indemnizația de detașare.
Doar delegarea salariaților în România se poate face unilateral pe 60 zile, detașarea transnațională (trimiterea salariaților în străinătate) nu se poate face unilateral, fiind obligatorie încheierea unui act adițional de detașare transnațională, conform art. 18 din Codul Muncii.
Din 2023, Inspecția Muncii este autorizată să efectueze controale cu privire la starea de detașare transnațională a salariaților, dacă s-a încheiat act adițional, dacă a fost înregistrat în Revisal, dacă salariatul și-a primit drepturile etc.
Din ianuarie 2023, indemnizația de detașare transnațională se înscrie în Declarația 112.
Dacă aveți nevoie de ajutor în elaborarea și implementarea documentației de detașare transnațională, nu ezitați să ne contactați. Echipa Saucă&Partnes vă stă la dispoziție cu soluții optime.