La inceput, procedura de divort nu este una complicata însă ulterior inceperii procedurii, aceasta se poate complica.
Divortul reprezinta calea desfacerii casatoriei si se poate realiza in mai multe moduri si anume:
– la notar;
– pe cale administrativa;
– la instanta de judecata.
Conform prevederilor legale, divortul la notar este atunci cand ambele parti doresc sa incheie casatoria pe cale amiabila, fara a antama un proces pe rolul instantei de judecata.
Sotii vor depune o cerere la notarul public pentru a se desface casatoria, iar mai apoi peste 30 zile trebuie sa se prezinte dinou la notar. Acel termen de 30 zile este un termen pentru ca ambii soti sa reflecteze asupra deciziei.
Procedura de divort pe calea instantei de judecata se face in principiu atunci cand partile nu se inteleg asupra cererii de divort, adica partile nu se inteleg pe cale amiabila. Insa, procedura de divort pe calea instantei de judecata se poate face si atunci cand partile se inteleg.
Astfel, daca partile ajung la un acord cu privire la desfacerea casatoriei, dar si asupra tuturor capetelor de cerere accesorii acesteia partile pot solicita instantei de judecata divortul de comun acord.
Procedura divortului pe calea instantei de judecata dureaza mai mult decat procedura aleasa pe calea divortului la notar. Astfel, procedura divortului pe calea instantei de judecata, daca partile nu ajung la un acord, dureaza ceva timp.
Un avocat din cadrul casei de avocatura Saucă&Partners specializat pe ramura dreptului familiei vă poate ajuta pentru a lua cele mai bune solutii pentru a rezolva problema cu succes.