Potrivit articolului 496 din Codul Civil care reglementeaza locuinta minorului:”Copilul minor locuieste impreuna cu parintii sai. Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor stabili, de comun acord, locuinta copilului. In caz de neintelegere intre parinti, instanta de tutela hotaraste, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti si pe copil, daca acesta a implinit varsta de 10 ani. Parintele la care copilul nu locuieste in mod statornic are dreptul de a avea legaturi personale cu minorul, la locuinta acestuia.”
Domiciliul minorului se stabileste la unul dintre parinti, fie ca rezultat al vointei acordului acestora, fie care urmare a unei decizii luate de catre instanta de judecata.
Daca se va stabili domiciliul la unul dintre parinti, celalalt parinte are dreptul de a avea legaturi personale cu minorul. Adica, va avea dreptul la relatii personale cu minorul, dreptul la un program de vizita, dreptul de a petrece timp cu acesta.
Chiar daca textul legal nu prevede posibilitatea de a se stabili un domiciliu alternativ la parintii acestuia, practica instantelor de judecata din Romania admit acest lucru. Astfel instantele de tutela au incuviintat ca minorul sa locuiasca alternativ, cate o saptamana la fiecare.
Stabilirea domiciliului alternativ este posibil în cazul în care autoritatea parinteasca se exercita in comun si daca parintii solicita acest lucru, insa solutiile sunt rare cand se pot admite astfel de cereri.
Un aspect foarte important este ca se tine cont de opinia copilului atunci cand instanta de judecata decide in sensul de a stabili domiciliul alternativ.
Un avocat din cadrul casei de avocatura Saucă&Partners specializat pe ramura dreptului familiei vă poate ajuta pentru a lua cele mai bune solutii pentru a rezolva problema cu succes.