Succesiunea este marcată de momentul morții defunctului. Succesiunea se deschide la ultimul domiciliu al decedatului.
Moștenirea este de 2 feluri și anume:
- Legală, când persoanele chemate la moștenire au un drept prevăzut de lege, fiind rude cu decedatul
- Testamentară, când bunurile se transmit în baza voinței decedatului unor persoane alese de acesta
Dezbaterea succesiunii nu se confundă cu deschiderea succesiunii. Deschiderea succesiunii are loc la moartea defunctului, însă dezbaterea succesiunii se declanșează odată cu cererii de dezbatere a succesiunii la notarul public competent.
Dezbaterea succesiunii se poate cere de orice persoană interesată, cum ar fi: moștenitorul legal, de un legatar care a primit vocație la moștenire sau de un creditor al defunctului.
Cum se poate accepta o moștenire?
Acceptarea moștenirii poate fi făcută în mod expres printr-o declarație notarială sau în mod tacit prin fapte din care rezulta in mod clar intentia persoanei de a accepta mostenirea.
Din punct de vedere procedural, dezbaterea succesiunii (atat cea legala, cat si cea testamentara) se poate realiza fie la notarul public, fie prin intermediul instantei de judecata .
Dezbaterea succesiunii la notarul public
In cazul in care mostenitorii legali sau testamentari sunt cunoscuti si se inteleg asupra calitatii mostenitorilor si bunurilor aflate in masa patrimoniala, succesiunea poate fi dezbatuta la notarul public competent.
In cazul in care mostenitorii legali sau testamentari nu se inteleg asupra calitatii
Dezbaterea succesiunii la instanta de judecata
Dezbaterea succesiunii se poate realiza pe cale contencioasa, la instanța de judecată, in cazul in care mostenitorii nu se inteleg asupra calitatii de mostenitor, a bunurilor supuse impartelii si a cotelor ce le revin fiecaruia.
Instanta competenta in acest caz este Judecatoria din circumscriptia teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului, astfel cum a fost consemnat in actul de deces.
In plus, anterior sesizarii instantei de judecata cu cererea de chemare in judecata, ca o procedura prealabila, reclamantul va trebui sa solicite si sa obtina la notarul public incheierea cu privire la verificarea evidentelor succesorale, pentru a vedea in concret daca este sau nu dezbatuta succesiunea la notarul public si pentru a vedea daca exista sau nu mostenitori care au acceptat sau renuntat la mostenire.
Reclamantului ii revine sarcina de a achita taxa de timbru care se va stabili de catre instanta de judecata in functie de valoarea bunurilor care fac parte din masa succesorala.
Un avocat specializat din cadrul casei de avocatură Saucă&Partners, specializat pe aceasta ramura va poate ajuta cu cele mai bune sfaturi pentru a rezolva problema cu succes.