Cât durează procesul de divorț?
Atunci când este vorba despre un process de divorț trebuie luate în considerare cât mai multe aspecte.
În primul rând vorbim despre tipul de divort. Astfel, dacă părțile divortează de comun acord, în mod evident, durata procedurilor va fi semnificativ mai redusă decât dacă părțile solicită desfacerea căsătoriei ca urmare a culpei uneia dintre ele.
De ce durează mai putin? Pentru acest tip de divort nu sunt necesare administrarea probelor, astfel că se termina la primul termen de judecata.
În cazul divortului din culpa soților este necesară administrarea probatoriului aspect care, în mod evident, va duce la lungirea procedurilor.
Prin urmare, un divort la instanță, prin acord, durează în medie 3-4 luni. În caz de divorț din culpa părților poate dura aproximativ 1 an în funcție de complexitatea probatoriului.
Cum se exercită autoritatea parintească?
Regula este ca autoritatea părintească se exercită de către părinți în mod egal și împreună. Însă, în unele cazuri se poate exercita autoritatea parinteasca doar de unul din parinti, în mod exclusiv. Trebuie să țineți cont de faptul că aceste cazuri sunt mai rar întâlnite, având în vedere fiecare caz în parte.
Unde va locui minorul după divorțul părților?
Părțile se pun de comun acord cu privire la locuința minorului, însă atunci când nu există înțelegere instanța de judecată va decide stabilirea locuinței minorului. În cazul în care decide instanța de judecată, se va ține cont de interesul superior al minorului, de vârsta acestuia, precum și de alte criterii care diferă la fiecare caz în parte.
Cum se calculează pensia de întreținere pentru minor după divorț?
Instanța, prin hotărârea de divorț stabilește contribuția fiecărui părinte la cheltuielile de creștere, educare, învățătură, și pregătirea profesională a copiilor. Pensia de întreținere se calculează de la data introducerii cererii de chemare în judecată sau se poate calcula si de la data pronunțării hotărârii.
Pensia de întreținere este de până la o pătrime din venitul lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii. Dacă părintele în cauză mai datorează întreținere legală și altor persoane cuantumul cumulat al tuturor nu poate depăși jumătate din venitul lunar net.
Unde se depune cererea de divorț?
Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se află cea din urma locuință comuna a soților. Daca soții nu au avut locuința comună sau dacă niciunul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecatoriei în care se afla cea din urma locuință comuna, judecătoria competenta este aceea in circumscripția căreia iși are locuința paratul, iar cand pârâtul nu are locuința în țară si instanțele române sunt competente internațional, este competenta judecătoria în circumscripția căreia își are locuința reclamantul.
Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din Romania. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competența Judecatoriei Sectorului 5 al municipiului București.
Un avocat specializat din cadrul casei de avocatură Saucă&Partners, te poate ajuta cu privire la procesul tău de dreptul familiei și îți poate oferi consultanță juridică pentru a finaliza procesul cu succes.