Un subiect controversat si neclarificat in Romania este daca cheltuiala cu masa intra sau nu intra in valoarea indemnizatiei de detasare transnationala si daca este impozabila sau neimpozabila.
Avem și interpretarea sistematică/teleologică a textului de lege, în sensul în care există indemnizațiile (de delegare, detaşare, inclusiv indemnizaţia specifică detaşării transnaţionale, prestaţiile suplimentare primite de lucrătorii mobili) pe de o parte, care urmăresc acoperirea disconfortului creat de scoaterea din mediul obișnuit al salariatului (un prejudiciu ,,moral”) și avansarea/rambursarea cheltuielilor generate de masă, cazare, transport (un prejudiciu ,,material”).
Având în vedere că legiuitorul nu vine să clarifice dacă, fie din omisiune, fie în mod expres nu a trecut cheltuielile de masă alături de cele de cazare și transport, angajatorii adoptă în practică ambele viziuni.( cheltuiala impozabila si cheltuiala neimpozabila)
În cazul în care, în urma unui control, autoritățile fiscale recalifică această suma ca impozabilă, se va emite o decizie de impunere pentru plata diferențelor de taxe.
Acest lucru s-a întâmplat frecvent din momentul adoptării Legii 16/2017, tocmai datorită ambiguității legii.
La fel de frecvent, au existat amnistii fiscale, pentru încadrare incorectă, statul însuși recunoscând ambiguitatea legii.
NU intra in cuantumul indemnizatiei de detasare.
Argumentul decisiv pentru care noi ne raliem celei de-a doua opinii este dat de art. 11 din Legea 16/2017 care prevede:
(1) Indemnizaţia specifică detaşării transnaţionale este considerată parte a remuneraţiei, cu excepţia cheltuielilor generate de detaşare, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) lit. g).
Art. 2 alin. (1) lit. g) din Legea 16/2017 prevede:
- g) cheltuieli generate de detaşare – orice cheltuieli cu transportul, cazarea şi masa, efectuate în scopul detaşării;
Așadar, din economia textului, rezultă faptul că legiuitorul nu asimilează cheltuielile cu masa ca având aceeași natură cu indemnizaţiile (de delegare, de detaşare, indemnizaţia specifică detaşării transnaţionale, prestaţiile suplimentare primite de lucrătorii mobili), cu ar trebui pentru a fi neimpozabile:
,,indemnizaţia de delegare, indemnizaţia de detaşare, inclusiv indemnizaţia specifică detaşării transnaţionale, prestaţiile suplimentare primite de lucrătorii mobili prevăzuţi în Hotărârea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activităţi mobile de transport rutier, cu modificările ulterioare, precum şi orice alte sume de aceeaşi natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare, primite de salariaţi potrivit legislaţiei în materie, pe perioada desfăşurării activităţii în altă localitate, în ţară sau în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte plafonul neimpozabil stabilit astfel: (…)”
Conform Legii nr. 16/2017 indemnizatia de detasare este parte integranta din remuneratia din fiecare tara unde este detasat transnational salariatul daca nu este acordata pentru masa, cazare si transport.