Dacă și tu te gândești să-ți înființezi un SRL, dar nu știi exact ce presupune acest lucru atunci în cele ce urmează îți voi prezenta anumite informații bine de cunoscut.
- Taxele și impozitele S.R.L-ului sunt mai mici decât cele aplicabile unui PFA de exemplu.
La început firma ta va avea un statut de microîntreprindere. Spre deosebire de PFA unde, pe lângă impozit de 10% din venitul net (adică venituri brute – cheltuieli deductibile) plătești și Sănătate și Pensie, la S.R.L. vei plăti doar impozit pe cifra de afaceri. Acest lucru este posibil doar dacă nu ai nici un salariat.
- În cazul S.R.L. poți avea câți angajați dorești. Nu există un număr limitat de angajați. Astfel societatea ta poate crește deoarece nu esti limitat de un anumit număr de angajați.
- În cazul înființării unui S.R.L. ai nevoie de ajutorul unei firme de contabilitate pentru gestionarea acestei părți de Contabilitate. După ce te-ai decis asupra firmei de contabilitate care se va ocupa de firma ta, vei merge la notar pentru a-i da contabilului o procură notarială. Prin această procură tu îl împuternicești pe contabil să îți depună declarațiile fiscale, să facă verificări pentru firma ta, să aibă acces pe SPV (Spațiul Privat Virtual).
- Răspunderea este așa cum îi spune și denumirea “limitată”. Însă, trebuie avut în vedere ceea ce veți semna deoarece administratorul poate răspunde personal pentru prejudiciul cauzat SRL-ului, însă acesta trebuie dovedit.
- În cazul în care dorești să înființezi S.R.L. trebuie să te gândești care este obiectul de activitate principal. Se poate alege doar un singur obiect de activitate principal, iar pe lângă acesta pot fi si alte obiecte de activitate secundare. Astfel, un avocat specializat pe ramura dreptului societar din cadrul echipei noastre te poate ajuta la alegerea celor mai bune coduri CAEN din punct de vedere juridic pentru ca societatea ta să funcționeze la standarde corecte și legale.
Astfel, este foarte important ajutorul unui specialist pentru alegerea domeniului de activitate deoarece există și restricții sau limitări în alegerea codului CAEN. Unele activități sunt interzise pentru anumite categorii de agenți economici, iar pentru altele se poate impune condiția obiectului unic/principal de activitate.
Câteva precizări legate de alegea codurilor CAEN:
- codurile secundare nu vor fi menționate și pe Certificatul de Înregistrare, ci doar în actul constitutiv;
- dacă ulterior se dorește schimbarea activității principale, această operațiune presupune schimbarea actului constitutiv în ceea ce privește codul CAEN principal;
- din punct de vedere fiscal se pot obține venituri atât din activitatea de bază, cât și din activitățile secundare, indiferent de ponderea acestora.
- Cu privire la denumirea societății vă aducem la cunostinta faptul ca rezervarea de nume este valabilă timp de 2- 3 luni de zile și poate fi prelungită, în cazul în care intervalul de 3 luni nu a fost suficient pentru înființarea firmei.
Deși mulți antreprenori pun mare accent pe alegerea denumirii unei societăți, în realitate acest aspect nu este foarte important. Denumirea societății va fi practic cea înscrisă pe facturi și în toate documentele oficiale ale acelesteia, însă societatea ta poate crea nenumărate branduri care pot fi complet diferite de numele oficial al persoanei juridice. Brandurile pot fi la rândul lor înregistrate ca marcă la OSIM și pot fi protejate prin drepturi de proprietate intelectuală.
Pentru asistență de specialitate în procedura dreptului societar, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro, program de lucru L-V de la 09:00 la 18:00.