Codul Muncii urmează a fi modificat, propunerea legislativă este înregistrată în momentul de față la Senat. Această propunere are drept scop transpunerea a două directive europene.
Printre modificări se numără o serie nouă de drepturi de care vor beneficia salariații ( dreptul de a cere mutarea pe un loc de muncă mai sigur după 6 luni de zile, solicitare de concediu pentru îngrijire sau oferirea de zilele libere în cazuri de urgențe în familie ).
De asemenea, angajatorii nu vor putea concedia salariații care își vor solicita aceste drepturi.
Această propunere legislativă urmărește punerea legislației muncii în acord cu două directive europene:
Directiva nr. 1.152/2019 și Directiva nr. 1.158/2019 , ce au ca termen de transpunere începutul lunii august 2022.
În momentul în care legea va fii în vigoare, angajatorii NU vor mai putea să concedieze salariații care:
- Au solicitat mutarea pe un post mai sigur ( Important de menționat în acez caz faptul că salariații pot cere acest lucru, dar angajatorul nu este obligat să și accepte cererea, însă acesta va fi obligat să motiveze în scris în termen de 30 zile motivul de acceptare sau de refuz a cererii salariatului );
- Au solicitat concediu de îngrijitor sau zile de absență motivată pentru urgențele în familie ( Important de menționat în acest caz faptul că salariatul va trebui să anunțe absența);
- Se află în concediu paternal;
- Au mai multe locuri de muncă.
Salariații care vor fi concediați pentru oricare dintre aceste motive vor putea cere, în instanță, reintegrarea pe vechiul post, așa cum este posibil și în prezent pentru orice concediere nelegală.
Mai mult, dacă vor beneficia de un tratament mai puțin favorabil, salariații care au solicitat sau efectuat concediul paternal sau de îngrijitor își vor putea reclama angajatorii la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru discriminare, care poate aplica amenzi în astfel de cazuri.
OUG 57/2022 a introdus în Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați prevederea că orice tratament mai puțin favorabil aplicat unei femei sau unui bărbat, pe motiv că a solicitat sau a efectuat concediul pentru creșterea copiilor, concediul paternal sau concediul de îngrijitor ori că și-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, constituie discriminare.
În concluzie, precizăm faptul că prevederile propunerii legislative NU sunt încă în vigoare. Proiectul trebuie să fie votat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
În cadrul echipei SAUCA&PARTNERS, exista un avocat specializat în dreptul muncii, cu peste 15 ani experiență în acest domeniu, care vă poate îndruma și ajuta în orice problemă ivită în acest sens.